Efikasnost hirurškog lečenja bolesnika sa cervikalnom spondilotičnom mijelopatijom - Ivetić, dr Dražen; Pavlićević, Goran; Kostić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Izbor tretmana u lečenju cervikalne spondilotične mijelopatije (CSM) predstavlja temu za diskusiju zbog nedostatka kontrolisanih randomizovanih prospektivnih studija. Prirodan tok CSM nije moguće predvideti, a sa druge strane efikasnost hirurške dekompresije je i dalje diskutabilna. Cilj ove prospektivne studije bio je prikazivanje rezultata hirurškog lečenja bolesnika sa CSM u jednoj hirurškoj ustanovi. Metode. U studiju je uključeno 59 bolesnika sa simptomatskom CSM u jednom centru, na kraju perioda praćenja od 12 meseci, analizirano je 50 bolesnika. Svi bolesnici u studiji su operisani, a dekompresija je urađena prednjim ili zadnjim hirurškim pristupom. Ishod je praćen preoperativno i postoperativno nakon 12 meseci pomoću skala za merenje ishoda: modifikovana skala Japanskog Udruženja Ortopeda (mJOA), Nurick-ov skor i Neck Disability Index (NDI – indeks ograničenja sposobnosti zbog bola u vratu). Funkcionalni oporavak računat je nakon operacije, korišćenjem Hirabayashijeve formule. Rezultati. Prema našim rezultatima, značajno poboljšanje je registrovano prema svim skalama za merenje ishoda (mJOA, Nurick-ov skor, NDI). Pored toga, zabeleženo je statistički značajno poboljšanje u sve tri grupe bolesnika u odnosu na preoperativni mJOA (blaga, umerena i teška mijelopatija). Funkcionalni oporavak bio je zadovoljavajući kod 23 bolesnika (46%), dok je 27 bolesnika (54%) imalo nezadovoljavajući oporavak. Zaključak. Hirurško lečenje CSM veoma je efikasna metoda lečenja, ono dovodi do značajnog poboljšanja prema svim skalama za merenje ishoda u periodu praćenja od jedne godine. Takođe, mogu se predložiti nova istarživanja radi boljeg praćenja toka bolesti, definisanja optimalne hirurške strategije i boljeg definisanja faktora koji utiču na ishod operativnog lečenja CSM.