Učestalost kanala C-oblika kod drugih mandibularnih molara u populaciji centralne Srbije: studija sa kompjuterizovanom tomografijom konusnog snopa - Živanović, Suzana; Papić, Miloš; Radović, Mirjana; Mišić, Aleksandra; Živić, Miloš; Popović, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Kanali korenova C-oblika su kompleksne morfološke varijacije kanalnih sistema zuba, čije prisustvo može ozbiljno da utiče na ishod endodontske terapije. Učestalost ovih konfiguracija varira između populacija različitog etničkog i geografskog porekla. Stoga je cilj ove studije bio da analizira učestalost i morfologiju kanala C-oblika drugih mandibularnih molara u populaciji centralne Srbije. Metode. Studijom je bilo obuhvaćeno ukupno 199 drugih mandibularnih molara snimljenih kompjuterizovanom tomografijom konusnog snopa, na kojima je analizirano prisustvo kanalnog sistema C-oblika, njegova konfiguracija, najmanja debljina zida i njegova relativna pozicija na aksijalnim presecima na koronarnom, srednjem i apikalnom nivou. Rezultati. Učestalost drugih mandibularnih molara sa kanalnim sistemom C-oblika bila je 5,53%. Kanalna konfiguracija C1 bila je najčešća na koronarnom preseku, dok je konfiguracija C2 bila najčešća na srednjim i apikalnim presecima. Vrednosti najmanje debljine zida opadale su prema apeksu, sa srednjim vrednostima od 1,01 mm na koronarnom, 0,87 mm na srednjem i 0,67 mm na apikalnom preseku. Najmanje debljine zida najčešće su bile orijentisane lingvalno na svim presecima. Zaključak. Treba očekivati prisustvo kanala C-oblika na drugim mandibularnim molarima u populaciji centralne Srbije. Kompjuterizovana tomografija konusnog snopa pokazala se kao značajna tehnika za pomoć u razumevanju morfologije kanala C-oblika, a njena implementacija može poboljšati uspeh endodontske terapije, posebno ako je prisutna kompleksna konfiguracija kanala korena zuba.