Neonatalne antropometrijske karte novorođenčadi u jugoistočnoj Srbiji – preliminarni rezultati - Stanković, Sandra; Ignjatović, Aleksandra; Vučić, Jelena; Stanković, Tatjana; Živić, Saša; Manojlović, Milena; Stanković, Miodrag; Vorgučin, Ivana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. U Srbiji do sada nije objavljena populaciona neonatalna antropometrijska karta. U svakodnevnom radu se još uvek široko koriste antropometrijske karte napravljene na osnovu merenja u jednom porodilištu u našoj zemlji ili karte stranih autora kao što je Alexander-ova karta. Cilj ove studije bio je izrada populacionih antropometrijskih karti za dužinu i masu na rođenju za novorođenčad rođenu od 24. do 42. nedelje gestacije iz jednoplodnih trudnoća u jugoistočnoj Srbiji i poređenje sa drugim ranije objavljenim kartama. Metode. Analizirani su podaci za 39 842 novorođenčadi rođenih iz jednoplodnih trudnoća u periodu od 2006. to 2016. godine u tri porodilišta u jugoistočnoj Srbiji (Niš, Prokuplje i Aleksinac). Rezultati. Kriterijume za ulazak u studiju je ispunilo 37 169 novorođenčadi. Prevremeno rođene dece bilo je 5,25%. Napravljeni su percentili za dužinu i masu na rođenju za mušku i žensku novorođenčad pokazujući 3., 10., 25., 50., 75., 90. i 97. percentil. Zaključak. Ovim istraživanjem dobijene su prve populacione antropometrijske, polno-specifične neonatalne karte za novorođenčad iz jugositočne Srbije. Dobijeni rezultati imaju klinički i epidemiološki značaj. Zbog ograničenog broja prevremeno rođenih beba postoji potreba za dodatnim istraživanjem na većem uzorku kako bi se preciznije odredili percentili za ovu grupu novorođenčadi. Takođe, potrebno je uspostaviti zlatni standard za precizno određivanje gestacijske dobi, tj. ranu upotrebu fetalnog ultrazvuka.