Operacija katarakte kod bolesnika sa obostranim nekrotizujućim skleritisom i perifernim ulceroznim keratitisom u sklopu granulomatoze sa poliangiitisom (Wegener-ova granulomatoza) - Stanojlović, Svetlana; Glišić, Selimir; Arandjelović, Snežana; Kalezić, Tanja; Dačić Krnjaja, Bojana; Savić, Borivoje (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. U radu je prikazan veoma redak slučaj operacije katarakte kod bolesnika sa ekstremnim, opsežnim prednjim stafilomom sklere koji je nastao nakon bilateralnog nekrotizujućeg skleritisa u sklopu granulomatoze sa poliangiitisom (GPA). Prikaz bolesnika. Muškarac, starosti od 61 godine, razvio je obostrani, progresivni nekrotizujući skleritis i periferni ulcerozni keratitis (PUK). Inflamacija je obuhvatila celu prednju polovinu bulbusa i periferiju rožnjače na oba oka. Nakon primene 3 pulsne doze metilprednizolona uz povećanje doze održavanja ciklofosfamida, inflamacija je sanirana u više od 90% površine nekrotične sklere u periodu od 8 nedelja. Sistemska steroidna terapija postepeno je redukovana tokom 6 meseci. Kao posledica teškog oblika nekrotizujućeg skleritisa i PUK-a došlo je do ekstremnog istanjenja sklere sa prolabiranjem uvealnog tkiva. Šest meseci nakon potpune remisije bolesti, urađena je nekomplikovana operacija katarakte na levom, jedinom funkcionalnom oku. Zaključak. Preoperativna i postoperativna kontrola inflamacije, pažljivo planiranje operacije i izbor hirurške tehnike od kritičnog su značaja za optimalan ishod operacije kod ovakvih bolesnika. Prema našem saznanju, fakoemulzifikacija kod bolesnika sa uvetičnom kataraktom i ekstremnim prednjim stafilomom do sada nije publikovana.