Fiziološka adaptacija za vreme funkcionalnog treninga visokog intenziteta u trajanju od četiri nedelje - Kliszczewicz, Brian; McKenzie, Michael; Nickerson, Brett (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Funkcionalni trening visokog intenziteta (FTVI) je popularni program mešanih modusa koji koristi i vežbe otpora i aerobne vežbe. Cilj studije bio je ispitivanje fizioloških efekata FTVI programa na fizički aktivne muškarce (10) i žene (10) tokom perioda od četiri nedelje merenjem aerobnog kapaciteta, anaerobnog kapaciteta i maksimalne podignute težine. Metode. Učesnici u studiji prvo su završili test maksimalne potrošnje kiseonika (VO2). Nakon odmora od 48 sati, učesnici su završili test anaerobnog kapaciteta po Wingate protokolu. Po istom protokolu učesnici su uradili test sa jednim maksimalnim ponavljanjem za čučanj, podizanje terata do nivoa deltoidnih mišića i izbačaj naglim trzajem na drugoj lokaciji za trening. Nakon prethodnih merenja, učesnici su pristupili FTVI testu u trajanju od četiri nedelje, nakon čega su urađena ponovna merenja. Rezultati. Značajno poboljšanje VO2 max ustanovljeno je i kod muškarada i kod žena (pre: 46,7 ± 2,6, 33,7 ± 1,7 mL/kg/min; posle: 49,0 ± 3,0, 35,0 ± 1,8 mL/kg/min), Maksimalna Wingate snaga (pre: 1206 ± 106, 708 ± 44 W; posle: 1283 ± 88, 809 ± 38 W); Srednja Wingate snaga (pre: 680 ± 46, 704 ± 48 W; posle: 434 ± 15, 458 ± 18 W; p < 0,05). Zadnji čučanj (pre: 128,8 ± 8,8 kg, 44,1 ± 6,8 kg; posle: 142,7 ± 9,8, 54,3 ± 6,2 kg). Podizanje tereta do nivoa deltoida (pre: 82,5 ± 6,2, 24,1 ± 3,4 kg; posle: 92,7 ± 5,8, 33,2 ± 3,3 kg) i izbačaj naglim trzajem: (pre: 59,3 ± 4,4, 20.9 ± 1,7 kg; posle: 69,1 ± 5,3, 25,0 ± 2,3 kg; p < 0,05). Nije ustanovljena interakcija uticaja pola tokom vremena (p > 0,05). Zaključak. FTVI je pokazao brzo fiziološko poboljšanje u snazi, aerobni i anaerobni kapacitet tokom četiri nedelje kod fizički aktivnih učesnika.