Praćenje oblika zubnog luka odstupanjima fitovanih splajnova tokom ortodontske terapije primenom 3D digitalnih modela - Majstorović, Nemanja V; Živković, Srdjan P; Glišić, Branislav R (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Istraživači u oblasti stomatologije, posebno kliničari, već dugo se bave istraživanjima koja se odnose na modeliranje i definisanje oblika i parametara zubnog luka. Danas, kada je 3D digitalno modeliranje postalo uobičajena praksa u stomatologiji, promenio se i prilaz modeliranju, analizi i sintezi u ortodonciji. Klinička istraživanja oblika zubnog luka direktno se odnose na estetsku i funkcionalnu analizu zubnog niza (nivelacija, okluzija, zagrižaj). Cilj rada bio je da se poveća ponovljivost i preciznost definisanja i određivanja koordinatnog sistema vilice i definišu matematički kriterijumi za praćenje i ocenjivanje ortodontske terapije. Metode. U radu su koršćeni gipsani modeli vilice, optički skener sa strukturisanom svetlošću, 3D digitalni modeli vilice i Computer Aided Design (CAD) i inženjerski alati. Sprovedeno je podešavanje koordinatnog sistema i fitovanje splajnova trećeg, četvrtog, petog, šestog, sedmog i osmog stepena. Rezultati. Splajnovi (trećeg, četvrtog, petog, šestog, sedmog i osmog stepena) fitovani su u odnosu na početno stanje (K0), za svih 10 uzastopnih kolona (K1, K2, K3,... K10). Svi splajnovi su fitovani u 12 tačaka, sa leve i desne strane vilice: 6-5-4-3-2-1-1-2-3-4-5-6. Dat je tabelarni i grafički prikaz maksimalnih i prosečnih odstupanja fitovanih krivih linija dentalnog luka u sukcesivnim kontrolama. Zaključak. Parametri maksimalne i prosečne greške fitovanja krivih linija dentalnog luka konvergiraju vrednostima koje su manje od tačnosti korišćenih optičkih skenera. Prosečna greška fitovanja daje opštu sliku celokupnog dentalnog luka u svakoj od faza terapije. Maksimalna greška fitovanja ukazuje na tačno određeni zub gde su odstupanja najveća.