Prevalencija i faktori rizika od genitalne infekcije koju uzrokuje Chlamydia trachomatis među pripadnicima Vojske Srbije: studija preseka - Jadranin, Željko P; Ristanović, Elizabeta; Atanasievska, Sonja; Dedić, Gordana; Šipetić - Grujičić, Sandra; Bokonjić, Dubravko; Grillo, Michael; Mladenović, Jovan; Bančević, Vladimir; Kosević, Branimir; Šuljagić, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Infekcija sa Chlamydia trachomatis (ICT) je rastući javno zdravstveni problem širom sveta i predstavlja najučestaliju polno prenosivu infekciju. Istraživanja u mnogim vojskama su pokazala da je ova infekcija česta i među pripadnicima vojne populacije i da čini značajan udeo u troškovima njihovog lečenja. Cilj ove studije je bio da istraži učestalost ICT među pripadnicima Vojske Srbije (VS), kao i da definiše faktore rizika od ICT. Metode. Studija je koncipirana kao studija preseka. Ispitanici su popunjavali epidemiološki upitnik i bili su testirani na prisustvo ICT. Upitnik je bio podeljen na dve grupe pitanja: o demografskim podacima i podacima u vezi sa vojnom službom, kao i pitanja o ponašanju i navikama ispitanika. Za dokazivanje ICT u uretralnom brisu muškaraca, odnosno endocervikalnom brisu žena korišćen je real-time polymerase chain reaction (Real-TM PCR). Svi prikupljeni podaci su korišćeni za poređenje ispitanika sa i bez ICT. Faktori rizika nezavisno povezani sa ICT su identifikovani multivarijantnom logističkom regresionom analizom (MLRA) varijabli identifikovanih u univarijantnoj logističkoj regresionoj analizi (ULRA) (korišćene varijable sa p ≤ 0,05). Rezultati. Ukupna prevalencija ICT u ispitivanoj populaciji je iznosila 55 od 356 ispitanika (15,4%; 95% CI 0,5–2,7%). ULRA je pokazala da su sa ovom infekcijom statistički značajno povezani: broj različitih seksualnih partnera u prethodnih godinu dana (p = 0,008), znanje o simptomima ICT (p = 0,35), tetoviranje (p = 0,035) i brak ili stabilna veza (p = 0,022). MLRA je otkrila da je broj različitih seksualnih partnera u prethodnih godinu dana nezavisni factor rizika od ICT (p = 0,026; OR: 0,344; 95% CI: 0,13–0,88). Zaključak. ICT je značajan zdravstveni problem za pripadnike VS oba pola. Broj različitih seksualnih partnera tokom prethodnih godinu dana je nezavisno povezan sa ovom infekcijom. Rezultati studije ukazuju na opravdanost uvođenja periodičnog skrininga na ICT kod svih pripadnika VS, što bi dovelo do smanjivanja učestalosti ove infekcije, kao i preveniranja njenih komplikacija.