Prevalenca karijesa kod dece SOS Dečjeg sela u Hrvatskoj - Ivanišević, Zrinka; Matijević, Marko; Užarević, Zvonimir; Petrović, Đorđe; Jurlina, Davor; Jerolimov, Vjekoslav (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj. Oralno zdravlje je integralni deo opšteg zdravlja i predstavlja važan faktor kvaliteta života. Cilj rada bio je da se istraži prevalenca zubnog karijesa kod dece iz SOS Dečjeg sela u Hrvatskoj. Metode. Zubni pregledi na osnovu kriterijuma Svetske zdravstvene organizacije su sprovedeni kod 88 dece iz SOS Dečjeg sela u Hrvatskoj. Zubi su klinički ispitani standardnim stomatološkim instrumentima pomoću vizuelno-taktilnog načina pod standardnim svetlom. Zabeleženi su klinički indeksi: indeks karioznih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) (za mlečne zube i za stalne zube), indeks površina karioznih, ekstrahovanih i plombiranih (DMFS) zuba i značajni kariozni indeks (SiC). Rezultati. Kod dece iz SOS Dečjeg sela incidencija karijesa bila je 57,94%. Prosečna vrednost KEP indeksa za mlečne zube iznosila je 1,82, KEP indeksa za stalne zube 1,90 i vrednost DMFS indeksa 2,82. Najviše prosečna vrednosti KEP indeksa za mlečne zube od 4,25 registrovane su u grupi dece od 7–10 godina starosti a KEP indeksa za stalne zube od 2,56 u grupi dece od 11–14 godina starosti. Najviše prosečne vrednost DMFS indeksa registrovane su u grupi dece od 11–14 godina starosti (3,85) i kod dece iz SOS Dečjem selu Lekenik (3,90). Prosečna vrednost SiC indeksa za svu pregledanu decu iznosila je 4,69. Postoji značajna razlika između starosnih grupa dece i dece s obzirom na mesto prebivališta u vrednostima KEP, DMFS i SiC indeksa. Zaključak. Prevalencija zubnog karijesa je niža kod dece iz SOS Dečjeg sela u Hrvatskoj u poređenju sa decom koja žive u biološkim porodicama.