Efikasnost transrektalne ultrasonografije (TRUS) u preoperativnoj proceni stadijuma rektalnog karcinoma - Pavlovic Markovic, Aleksandra; Barisic, Goran; Nincevic, Jelena; Milovanović, Tamara; Garalejic, Elijana; Stojkovic Lalosevic, Milica; Krivokapic, Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod/Cilj: Ishod lečenja rektalnog karcinoma zavisi od stadijuma u kome je otkriven. Postoji više klasifikacionih sistema koji se primenjuju u cilju određivanja proširenosti karcinoma. Cilj ovog istraživanja bio je upoređivanje efikasnosti transrektalne ultrasonografije (TRUS) u preoperativnoj lokalnoj proceni stadijuma rektalnog karcinoma uz pomoć različitih endosonografskih sondi (180° vs. 360°), kao i uticaj iskustva endoksopiste na izvođenje TRUS. Metode. Istraživanje je sprovedeno na 127 bolesnika tokom perioda od šest godina. Pregledan je 71 bolesnik uz pomoć 180° endosonografske sonde (grupa A) i 56 bolesnika uz pomoć 360° rotirajuće sonde (grupa B). Svi nalazi su komparirani sa patohistološkim izveštajima. Rezultati. TRUS je pokazao ukupnu dijagnostičku senzitivnost od 91,3% za tumor (T) kategoriju (k = 0.866, SE (k) = 0.038, p < 0.0001), i 71,7% za nodus (N) kategoriju (κ = 0.374, SE (k) = 0.082, p < 0.0001). U grupi A, TRUS je pokazao senzitivnost od 88,7% za T kategoriju (κ = 0.805, SE (k) = 0.063, p < 0.0001), i 70,4% za N kategoriju (κ = 0.376, SE (k) = 0.101, p < 0.0001). U grupi B, TRUS je pokazao senzitivnost od 94.6% za T kategoriju (κ = 0.920, SE (k) = 0.044, p < 0.0001), i 73,2% za N kategoriju (κ = 0.379, SE (k) = 0.131, p = 0.004). Iskustvo endoskopiste u izvođenju TRUS nije imalo značajniji uticaj na preoperativnu procenu stadijuma rektalnog karcinoma. Zaključak. Efikasnost i tačnost TRUS u preoperativnoj lokalnoj proceni stadijuma rektalnog karcinoma je visoka. Naši rezultati ukazuju da ne postoji značajna razlika u dijagnostici rektalnog karcinoma uz pomoć različitih endosonografskih sondi (180° vs. 360°). Takođe, pokazano je da iskustvo endoskopiste u izvođenju TRUS ne utiče značano na procenu stadijuma rektalnog karcinoma.