Spontana ruptura karcinoma bubrega kod anuričkog bolesnika na automatskoj peritoneumskoj dijalizi - Stojšić Vuksanović, Tatjana S; Knežević, Violeta (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Apstrakt Uvod. Spontano nastali supkapsularni ili perirenali hematomi su retki, ali se veoma teško dijagnostikuju. Dat je prikaz prvog slučaja, opisanog u literature, uspešnog nastavka lečenja punim režimom peritoneumske dijalize, koja je bila započeta neposredno nakon urgentne nefrektomije urađene zbog spontane rupture karcinoma bubrega. Prikaz bolesnika. Muškarac, star 55 godina, lečen je kontinuiranom ambulatornom peritoneumskom dijalizom u trajanju od pet godina zbog terminalnog stadijuma bubrežne slabosti u čijoj je osnovi bila hipertenzivna nefropatija. Bolesnik je preveden na automatsku peritoneumsku dijalizu dva meseca pre iznenadnog pogoršanja koje se manifestovalo intenzivnim bolom u levoj lumbalnoj loži. Na osnovu nalaza kompjuterizovane tomografije abdomena sa kontrastom posumnjalo se na retroperitonealni hematom. Bolesnik je urgentno podvrgnut levoj radikalnoj nefrektomiji i u neposrednom postoperativnom toku lečenje je nastavljeno peritoneumskom dijalizom. Otpušten je petog dana nakon operacije, bez komplikacija. Patohistološki nalaz bioptata ukazao je na karcinom bubrežnih ćelija. Zaključak. Iako je karcinom bubrežnih ćelija najčešći maligni tumor bubrega, retko se prezentuje spontanim supkapsularnim ili perirenalnim hematomom. Radikalna nefrektomija sa retroperitonealnim pristupom uslov je za minimalno oštećenje i očuvanje integriteta peritoneuma, čime se omogućava nastavak automatske peritoneumske dijalize neposredno nakon operacije.