Astma i parodontalno zdravlje kod djece - Davidović, Bojana; Ivanović, Mirjana; Bokonjić, Dejan; Janković, Svjetlana; Erić, Jelena; Lečić, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Oralno zdravlje je važan deo opšteg zdravlja. Dobro oralno zdravlje je važno kako za prevenciju oralnih oboljenja tako i za održavanje zdravlja respiratornog sistema. Cilj istraživanja bio je da se proceni oralna higijena, stanje zdravlja parodontalnih tkiva dece obolele od astme, te da se te vrednosti uporede sa pronađenim vrednostima kod dece bez astme, kao i da se dobijene vrednosti procene u odnosu na vrstu i vreme upotrebljenog leka u grupi dece sa astmom. Metode. U epidemiološku studiju je uključeno 68 dece sa astmom i 68 dece bez astme ili bilo koje druge hronične bolesti, uzrasta od 6 do 16 godina. Parametri korišćeni u studiji su bili plak indeks po Greene-Vermillionu, Löe-Silnessov gingivalni indeks i Indeks stanja parodoncijuma u zajednici (Community Periodontal Index – CPI). Rezultati. Dobra oralna higijena bila je prisutnija kod dece bez astme (31,1%), dok je loša češće bila zastupljena kod dece sa astmom (20,0%) (p < 0,001). Zdrava gingiva je bila zastupljena češće kod dece bez astme (25%), dok je blaga (58,8%) i umerena (5,9%) upala desni bila prisutnija u grupi dece sa astmom (p < 0.01). Prosečne vrednosti CPI indeksa bile su veće kod dece sa astmom (p < 0.001). Prosečne vrednosti plak indeksa, gingivalnog indeksa i CPI nisu ukazale na značajnu razliku u odnosu na vrstu primenjenog leka. Međutim, uzimanje lekova u popodnevnim satima je bilo povezano sa višim vrednostima plak i gingivalnog indeksa (p < 0,05) u grupi dece sa astmom. Zaključak. Deca sa astmom su imala lošiju oralnu higijenu i kod njih su utvrđene veće vrednost plak i parodontalnih indeksa u poređenju sa grupom dece bez astme. Iz tog razloga neophodno je promovisanje oralnog zdravlja kao i uspostavljanje dobrih oralno higijenskih navika kod dece sa astmom.