Neprepoznati urinom izazvan infiltrativnim karcinomom mokraćne bešike - Grbić, Dragan; Jeremić, Dimitrije P.; Vojinov, Saša; Levakov, Ivan; Cantrell, Alexander B.; Marušić, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Urinom se javlja kao posledica disrupcije kolektorskog sistema urinarnog trakta i curenja urina u okolno tkivo. Najčešći uzroci razvoja urinoma su tupa ili penetrantna trauma. Ređi uzroci pojave urinoma su jatrogene lezije ili opstrukcija urinarnog trakta. Prikazan je redak klinički slučaj urinoma izazvanog infiltrativnim karcinomom mokraćne bešike. Prikaz bolesnika. Bolesnik u akutnom stanju, sa znacima sepse, ileusom i izraženom azotemijom, primljen je u jedinicu internističke intenzivne nege. Nativni kompjuterizovani tomografski pregled ukazao je na postojanje srednje izraženog ileusa, hidronefroze sa desne strane, ekstenzivnog retroperitonealnog urinoma i zadebljanja zida mokraćne bešike uz infiltraciju orificijuma uretera. Urađena je perkutana drenaža urinoma vođena kompjuterizovanom tomografijom. Posle poboljšanja opšteg stanja urađena je transuretralna elektroresekcija tumora mokraćne bešike (Patohistološki nalaz glasio je: infiltrativni karcinom prelaznog epitela mokraćne bešike). U daljem postupku lečenja urađena je radikalna cistektomija; postoperativni tok je protekao bez komplikacija. Zaključak. Razvoj urinoma usled spontane rupture kolektorskog sistema uzrokovane opstrukcijom uretera infiltrativnim tumorom mokraćne bešike je vrlo retka klinička prezentacija. U slučaju urinoma nejasne etiologije trebalo bi isključiti postojanje infiltrativnog tumora mokraćne bešike.