Efekti tromesečnog kontinuiranog praćenja glukoze kod dece sa dijabetesom tipa 1 koja primaju više dnevnih doza insulinskih injekcija - Bukara-Radujković, Gordana; Miljković, Vesna; Lakić, Siniša (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Profesionalni sistem kontinuiranog monitoringa glikemije, iPro®2 (Medtronic), je dizajniran za nošenje u kombinaciji sa glukoznim senzorom, čija elektroda je insertovana u potkožno tkivo, do sedam dana, bez uvida u trenutni nivo glikemije. Nakon očitavanja podataka sa iPro®2 uređaja dobija se realna slika kretanja glikemije tokom perioda nošenja uređaja. Cilj ispitivanja bio je da se proveri da li informacije dobijene objektivnim merenjem putem profesionalnog kontinuiranog monitoringa glikemije doprinose poboljšanju metaboličke kontrole dece sa dijabetes melitusom tip 1 koji su na intenziviranom pen režimu insulinske terapije. Metode. Istraživanje je obuhvatilo 24 ispitanika (14 devojčica) uzrasta od 5 do 18 godina, prosečne starosti 12 ± 3.3 godina, u periodu jun-decembar 2016. godine na Klinici za dečije bolesti, Univerzitetski Klinički Centar, Banja Luka. Laboratorijski je izmeren glikozilirani hemoglobin (HbA1c) na početku ispitivanja, i nakon tri meseca kako bi se utvrdio efekat nošenja profesionalnog iPro®2 na metaboličku kontrolu, te nakon još tri meseca kako bi se proverili dugoročni efekti u odsustvu iPro®2 praćenja. Rezultati. Početni HbA1c bio je 7,78 ± 1,17% (min: 5,5%; max: 10%). Nakon tri meseca HbA1c pokazao je statistički značajno sniženje na 7,34% ± 0,84% (min: 5,60%; max: 8,90%). Na kontrolnom pregledu nakon šest meseci, bez upotrebe profesionalnog kontinuiranog monitoringa glikemije u međuvremenu, došlo je do značajnog porasta HbA1c na 7,68% ± 0,83% (min: 5,5%, max: 9,1%). Zaključak. Ova studija pokazuje da je nošenje profesionalnog kontinuiranog monitoringa glikemije sedam dana u mesecu, tri meseca u kontinuitetu, povezano sa određenim poboljšanjem metaboličke kontrole kod dece obolele od dijabetesa koja su na višednevnim insulinskim injekcijama, bez povećanja rizika od hipoglikemija.