Ispitivanje biokompatibilnosti akrilata za izradu zubnih proteza in vivo - Kostić, Milena M; Najman, Stevo; Mihailović, Dragan; Krunić, Nebojša; Gligorijević, Nikola; Gligorijević, Jasmina; Igić, Marko; Marinković, Nikola (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Nošenje akrilatnih proteza uzrokuje inflamatorne reakcije oralne sluzokože. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispita odgovor tkiva pacova nakon potkožne i intramuskularne implantacije različitih akrilatnih uzoraka pomoću patohistološke analize tkiva. Metode. U studiji su korišćena dva uzorka tvrdih i tri uzorka mekih akrilatnih smola (toplo i hladno polimerizovanih) koji su supkutano i intramuskularno implantirani u tkivo pacova. Implantacioni testovi su osmišljeni tako da se ispita biološki odgovor okolnog tkiva na testirane materijale nakon njihove primene u periodu od dve nedelje i periodu od četiri meseca. Rezultati. Posle dve nedelje, bez obzira na vrstu implantacije, patohistološka analiza pokazala je akutni inflamatorni odgovor. Došlo je do intenzivne hiperplazije inflamatornih ćelija, umnožavanja vezivnog tkiva kao i formiranja brojnih novih krvnih sudova. Najviši nivo upalnih promena primećen je nakon aplikacije hladno polimerizovanih akrilatnih smola. Niži intenzitet inflamacije kod uzoraka toplo polimerizovanih smola rezultat je njihove potpunije polimerizacije. Nakon drugog perioda posmatranja uočeno je formiranje fibroznih kapsula oko implantiranih uzoraka što ukazuje na hroničnan tok upalnog procesa. Manje vidljivi znaci zapaljenja ukazuju na transformaciju zapaljenske reakcije u hronični oblik u kojoj se vremenom, odnosno tokom dužeg perioda posmatranja samo zapaljenje smanjuje. Zaključak. Supkutana i intramuskularna implantacija akrilnih uzoraka dovela je do inflamatornog odgovora čiji je intenzitet smanjen tokom vremena. Toplo polimerizovani akrilati su biološki znatno prihvatljiviji u odnosu na hladno polimerizovane akrilate.