Endoskopska antrostomija u lečenju dentogenog maksilarnog sinuzitisa - Dimić, Aleksandar; Brković, Božidar; Erdoglija, Milan; Grgurević, Uglješa; Sotirović, Jelena; Rašić, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Maksilarni sinuzitis dentogenog porekla je dobro poznato stanje koje nastaje zbog blizine korenova gornjih zuba i maksilarnog sinusa. Prikazali smo dva bolesnika sa simptomima i znacima hroničnog zapaljenja maksilarnog sinusa dentogenog porekla. Prikaz bolesnika. Kod oba bolesnika, nakon kliničkog pregleda, mikrobioloških ispitivanja, kožnih proba sa inhalacionim alergenima, kao i endoskopije nosne šupljine, urađena je kompjuterizovana tomografija konusnog zraka – [cone beam computed tomography (CBCT)], koja je pokazala zadebljanje sluznice maksilarnog sinusa. Otok sluznice doveo je do opstrukcije ostiomeatalnog kompleksa. Uočeno je prisustvo stranog tela u desnom alveolarnom recesusu u prvom, i u predelu ostiomeatalnog kompleksa, u drugom slučaju. Oba strana tela davala su senku sličnu koštanoj supstanci. Dno alveolarnog recesusa sinusa je u oba slučaja bilo ispod ravni poda nosne šupljine. Bolesnici su operisani endoskopskim pristupom, kombinacijom srednje i donje antrostomije. Odstranjena je zadebljala sluznica u predelu ostiomeatalnog kompleksa, a nakon toga su uklonjena strana tela. Histopatološka analiza je u oba slučaja pokazala da su strana tela bili korenovi zuba. Zaključak. Ovim prikazom se ukazuje na mogućnost uspešnog hirurškog uklanjanja stranih tela iz maksilarnog sinusa endoskopskim pristupom, kombinacijom srednje i donje antrostomije.