Da li bi trebalo terapiju antagonistima vitamina K otpočeti prvog dana kod bolesnika sa plućnom embolijom koji nemaju visok rizik? - Koraćević , Goran Pante; Ilić, Dragana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Protokoli i smernice poboljšavaju rezultate naše kliničke prakse. Ponekad postoje razlike između preporuka o istoj temi, ali obično te razlike nisu toliko važne. U vezi sa početkom primene antagonista vitamina K (VKA) kod bolesnika sa plućnom tromboembolijom (PTE), postoji globalni konsenzus (prisutan u svim savremenim smernicama) da bi to trebalo da bude na dan prijema ili dan kasnije. Međutim, postoje situacije u kojima davanje VKA od prvog (ili drugog) dana hospitalizacije može, zapravo, komplikovati tretman. Prikaz bolesnika. Kao ilustracija, naša 71-godišnja bolesnica, sa drugom neprovociranom PTE srednjeg rizika, je dobila heparin male molekulske težine (LMVH) + VKA od drugog dana hospitalizacije. Zbog izostanka poboljšanja simptoma, saturacije kiseonikom i D dimera nakon 9 dana, kompjuterizovana tomografski pulmonarna angiografija (CTPA) je ponovljena i nalaz je potvrdio minimalan napredak. Bolesnica je već postigla ciljni internacionalni normalizovani odnos (INR) i to je komplikovalo prelazak na fibrinolitičku terapiju. Zaključak. Korekcija terapijskog pristupa u lečenju PTE može biti potrebna čak i kad se lečenje sprovodi u skladu sa savremenim preporukama. Predlaže se odlaganje primene VKA od prvog (ili drugog) dana hospitalizacije (kao što se preporučuje u svim raspoloživim vodičima za bolesnike sa PTE koji nisu na visokom riziku), dok se ne postigne kliničko poboljšanje.