Korist od aktivne primene samovezujućeg adheziva na gleđ korišćenjem rotirajuće četkice - Ayar, Muhammet Kerim (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Teorijski, mućkanje samovezujućeg adheziva i rastvora može biti značajno ubrzano korišćenjem rotirajuće četkice. Cilj studije bio je procena primene univerzalnog adheziva u samovezujućem modu i samovezujućeg adheziva primenom tehnike aktivne aplikacije rotirajućom četkicom, korišćenjem testa mikro-smicanja (µSBS). Metode. Delovi krunica 20 goveđih zuba odvojeni su od korenova, ugrađeni su u akrilatne blokove i pripremljene su površine gleđi. Pripremljene krunice su podeljene u četiri grupe prema testiranom adhezivnom sistemu (Nova Compo-B Plus i Optibond All-in-one) i tehnici primene (ručna aktivna aplikacija i aktivna aplikacija rotirajućom četkicom). Uzorci su, potom, bili potopljeni u destilovanu vodu 24 sata pre ispitivanja jačine veze µSBS testom na 1,0 mm/min. Podaci su analizirani pomoću neparametrijskih testova (p = 0,05). Rezultati. Oba adheziva, primenjena tehnikom aktivne aplikacije rotirajućom četkicom, pokazali su značajno veću čvrstoću vezivanja za gleđ u poređenju sa tehnikom ručne aktivne aplikacije. Zaključak. Aplikacija samovezujućih adheziva na gleđ tehnikom aktivnog nanošenja rotirajućom četkicom može značajno više povećati inicijalnu snagu vezivanja smole za gleđ u poređenju sa tehnikom aktivne ručne aplikacije.