Teucrium polium indukuje apoptozu limfocita iz periferne krvi kod obolelih od hronične limfocitne leukemije - Zarić, Milan; Živković Zarić, Radica; Mitrović, Marina; Nikolić, Ivana; Čanović, Petar; Milosavljević, Zoran; Jovanović, Danijela; Zelen, Ivanka (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Hronična limfocitna leukemija (HLL) se pre smatra bolešću akumulacije ćelija usled defekta u njihovoj apoptozi, nego bolešću ćelijske proliferacije. Aktivacija apoptoze je jedan od glavnih molekulskih mehanizama odgovornih za antitumorsku aktivnost većine agenasa koji se sada ispituju, uključujući i agense prirodnog porekla. Ekstrakti biljke Teucrium polium (TP) su ispoljili snažne citotoksične efekte na ćelije mišje leukemije, RAW 264.7, i ćelije humanog melanoma, C32, ali su njihovi citotoksični efekti na ćelije humane leukemije nepoznati. Metode. Vijabilnost ćelija humane leukemije (MOLT 4 i JVM 13), limfocita izolovanih iz krvi 28 bolesnika sa HLL (HLL ćelije) i mononukleara periferne krvi (PBMCs) izolovanih iz krvi 16 zdravih Uvod/Cilj. Hronična limfocitna leukemija (HLL) se pre smatra bolešću akumulacije ćelija usled defekta u njihovoj apoptozi, nego bolešću ćelijske proliferacije. Aktivacija apoptoze je jedan od glavnih molekulskih mehanizama odgovornih za antitumorsku aktivnost većine agenasa koji se sada ispituju, uključujući i agense prirodnog porekla. Ekstrakti biljke Teucrium polium (TP) su ispoljili snažne citotoksične efekte na ćelije mišje leukemije, RAW 264.7, i ćelije humanog melanoma, C32, ali su njihovi citotoksični efekti na ćelije humane leukemije nepoznati. Metode. Vijabilnost ćelija humane leukemije (MOLT 4 i JVM 13), limfocita izolovanih iz krvi 28 bolesnika sa HLL (HLL ćelije) i mononukleara periferne krvi (PBMCs) izolovanih iz krvi 16 zdravih ispitanika je određena 3-(4,5-dimetiltazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolium bromid (MTT) testom nakon tretmana ispitivanih ćelija metanolskim ekstraktom lista TP. Apoptoza HLL ćelija tretiranih ovim ekstraktom merena je protočnom citometrijom korišćenjem bojenja Annexin V/7AAD kita. Ekspresija aktivnog proapoptotičnog proteina Bax, antiapoptotičnog proteina Bcl-2, citohroma c i procenat ćelija koje sadrže aktivnu kaspazu-3 u tretiranim HLL ćelijama, određivana je pomoću protočne citometrije i imunocitohemijskim metodama. Rezultati. Metanolni ekstrakt lišća TP je smanjivao vijabilnost svih leukemijskih ćelija, ali nije uticao na vijabilnost PBMCs. Pokazano je da ovaj ekstrakt deluje citotoksično indukujući apoptozu HLL ćelija, kao i da utiče na odnos ekspresije Bax i Bcl 2 proteina u korist Bax, posledično indukujući apoptozu preko citohroma-c i aktivacije kaspaze-3 u HLL ćelijama. Zaključak. Metanolni ekstrakt lista TP selektivno indukuje apoptozu HLL ćelija menjajući ekspresiju ključnih proteina uključenih u proces programirane ćelijske smrti.