Depresija, anksioznost i kvalitet života kod bolesnika sa melanomom - Vojvodić, Aleksandra R; Dedić, Gordana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Nedavna istraživanja pokazala su značajnu korelaciju između melanoma i kvaliteta života, kao i anksioznosti i depresije kod ovih bolesnika. U prognozi melanoma, najvažnija je faza u kojoj je dijagnostikovan. Cilj ove studije bila je analiza kvaliteta života, anksioznosti i depresije kod bolesnika sa dijagnozom melanoma u različitim stadijumima bolesti. Metode. U našoj studiji preseka su bili uključeni bolesnici dijagnostikovani i lečeni od melanoma (n = 40) na Klinici za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu od oktobra do decembra 2015. godine. Dvadeset bolesnika bilo je u I i II stadijumu (lokalizovana bolest), a preostalih 20 u IV fazi (udaljene metastaze). U istraživanju smo koristili Upitnik za procenu kvaliteta života obolelih od melanoma Evropskog udruženja za istraživanje i terapiju kancera (EORTC QLQ 30), Bekov upitnik o anksioznosti (BAI) i Bekov upitnik o depresiji (BDI). Statistička analiza uključila je parametarsku i neparametarsku opisnu statistiku. Rezultati. Kod bolesnika u I i II stadijumu bolesti anksioznost je bila veća u poređenju sa bolesnicima u IV stadijumu bolesti (37,5 naspram 14,5; p < 0,05), ali je depresija bila izraženija (6 naspram 2,5; p < 0,05) kod bolesnika u IV stadijumu. Nađene su statistički značajne razlike u svim segmentima kvaliteta života između bolesnika koji su bili u I i II stadijumu i bolesnika u IV stadijumu bolesti. Ukupan kvalitet života značajno je bio lošiji kod bolesnika u IV stadijumu (33,5 naspram 83), simptomatologija izraženija (78,5 naspram 0), a funkcionisanje značajno lošije (31 naspram 85) u odnosu na bolesnike u I i II stadijumu (p < 0.01) za sve segmente kvaliteta života. Zaključak. Anksioznost i kvalitet života opadaju, dok simptomi depresije rastu sa stadijumom napredovanja melanoma. Potreba za adekvatnom socijalnom i porodičnom podrškom, kao i psihološku pomoć neophodna je kod bolesnika sa melanomom, kako bi se što bolje podnela bolest. Dodatna istraživanja su potrebna za praćenje anksioznosti, depresije i kvaliteta života od trenutka dijagnoze bolesti tokom vremena, kao i uticaja novih modaliteta lečenja na sve ove parametre.