Transplantacija srca kod bolesnika sa ugrađenim uređajem za potporu rada leve komore nakon tromboze uređaja - prvi prikaz takvog slučaja u Srbiji - Terzić, Duško; Putnik, Svetozar; Nestorović, Emilija; Bilbija, Ilija; Bukarica, Ljiljana; Jovičić, Vladimir; Rajković, Jovana; Ristić, Miljko (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod. Tromboza implantiranog uređaja za mehaničku potporu leve komore jedna je od najozbilnijih komplikacija sa visokom stopom morbiditeta i mortaliteta. Prikaz bolesnika. Bolesniku starom 59 godina implantiran je uređaj za mehaničku potporu rada leve komore kao most do transplantacije srca, sedamnaest meseci pre nastanka potencijalno fatalne komplikacije - tromboze sa kompletnom opstrukcijom pumpe. Uprkos intenzivnom farmakološkom lečenju posle inicijalne sumnje na trombozu pumpe, stanje bolesnika se pogoršavalo do konačnog oglašavanja finalnog “pump off” alarma, koji je signalizirao zaustavljanje pumpe usled potpune opstrukcije trombom. Pravovremena pojava adekvatnog donora rezultirala je uspešnim hirurškim lečenjem – transplantacijom srca. Zaključak. Prioritetna transplantacija srca, po prvom redu hitnosti, ili zamena uređaja, iako tehnički ekstremno zahtevne procedure, predstavljaju uspešne terapijske opcije za tu grupu bolesnika.