Faktori koji doprinose održavanju humane Q groznice u Vojvodini, Srbija - Ristić, Mioljub; Štrbac, Mirjana; Savić, Sara; Dragovac, Gorana; Ilić, Svetlana; Medić, Snežana; Vidić, Branka; Petrović, Vladimir (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Kju groznica je rasprostranjena širom sveta, a otkrivena je kako među ljudima, tako i među domaćim sisarima. Cilj ovog istraživanja je bio da se opišu epidemiološke karakteristike Kju groznice i da se proceni povezanost između pojave Kju groznice i klimatskih uslova. Metode. Sprovedena je deskriptivna epidemiološka studija upotrebom podataka Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Veterinarskog instituta iz Novog Sada i Republičkog hidrometerološkog zavoda Srbije, u periodu od 2006. do 2015. godine. Rezultati. Od ukupno 272 slučaja humane Kju groznice, 114 (41,9%) pacijenata su bili uzrasta od 20 do 39 godina. Od januara do maja registrovano je ukupno 193 (71,0%) slučaja oboljenja. U Srednjem i Južnom Banatu uočena je jaka korelacija pozitivnog smera između porasta broja obolelih od Kju goznice i porasta prosečne jačine vetra (ρ= 0,69719 i ρ=0,62303), dok je jaka korelacija negativnog smera, između prosečnih vrednosti padavina i broja registrovanih slučajeva Kju groznice, registrovana u Srednjem Banatu, Južnom Banatu i Sremu (ρ = -0,78033, ρ = -0,70675 i ρ = -0,70431). Tokom desetogodišnjeg perioda, utvrđena je i jaka korelacija pozitivnog smera između broja obolelih od Kju groznice i broja obolele stoke, odnosno obolelih ovaca u Sremskom okrugu (r = 0,7989 i r = 0,7966). Direktan kontakt sa domaćim životinjama bio je najčešći put prenosa Kju groznice u Vojvodini. Zaključak. Pravovremena razmena informacija između sektora za zdravstvenu zaštitu životinja i sektora za zaštitu zdravlja ljudi, kao i između susednih zemalja, od ključnog je značaja za odgovarajući i rani odgovor na epidemijsko javljanje oboljenja, posebno tokom vetrovitih i suvih meseci u godini. Osim toga, za osobe koje su izložene riziku od obolevanja, neophodno je sprovođenje stalne edukacije o smanjenju rizika od prenošenja infekcije.