Konceptualni model kolaborativne farmaceutske prakse u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti starijih osoba - Ilić, Velibor O.; Marinković, Valentina; Tasić, Ljiljana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. U cilju postizanja efektivnosti i efikasnosti, u novom milenijumu se sve više govori o optimizaciji zdravstvene zaštite, kroz jačanje udružene prakse zdravstvenih profesionalaca. Farmaceuti predstavljaju poslednju kariku u lancu pružanja zdravstvene zaštite. Cilj ove studije bio je da prikaže kritičku analizu publikovanih modela kolaborativne farmaceutske prakse, kao i razvoj konceptualnog modela farmaceutske kolaborativne prakse u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti starije populacije. Metode. Koristeći dva algoritma koja su kreirana za pretragu, pretraženi su radovi (do juna 2015. godine) iz bibliografija elektronskih baza podataka Web of Science i PubMed. Nakon pretrage, radovi su nezavisno procenjeni u odnosu na predefinisane kriterijume za uključenje i isključenje, od strane dva autora. Rezultati. Regulativa o farmaceutskoj kolaboraciji je zastupljena u mnogim razvijenim zemljama. Međutim, implementacija kolaborativne prakse još uvek nije široko rasprostranjena. Stoga, konceptualni model kolaborativne farmaceutske prakse u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti starijih osoba obezbeđuje uvid u višeslojnu strukturu koja treba biti uspostavljena kako bi se osigurao funkcionalni sistem kolaborativne zdravstvene prakse. Model zaključuje da su aspiracije prema timskom radu, komunikacija i nadasve sistem regulatora i platioca koji prepoznaju zdravstvenu kolaboraciju, ključni za uspostavljanje kolaborativne zdravstvene prakse. Zaključak. Ovo istraživanje donosi alat u obliku vodiča i ček-liste za donosioce odluka i regulativa, kako bi se istim omogućilo da postignu preferirane efekte prikupljenih kolaborativnih praksi, kroz označavanje modela i aktivnosti koje treba preduzeti za implementaciju one kolaborativne zdravstvene i socijalne zaštite starijih osoba koji su najprimenjiviji u njihovoj zemlji.