Analiza troškova bolničkog lečenja obolelih od gonartroze implantacijom totalkondilarne endoproteze kolena - Pejčić, Ana; Radunović, Aleksandar; Vulović, Maja (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Totalna artroplastika kolena je elektivna i skupa procedura koja se u današnje vreme sprovodi sve češće kao posledica rastuće prevalencije gonartroze. Cilj ovog rada bio je analiza vrednosti i strukture bolničkih troškova lečenja obolelih od gonartroze implantacijom totalkondilarne endoproteze kolena. Metode. Ova studija je sprovedena kao opservaciona retrospektivna studija troškova zasnovana na pristupu „od dna prema vrhu“. Istraživanu populaciju činilo je 97 bolesnika sa gonartrozom kojima je tokom 2014. godine urađena primarna unilateralna ili bilateralna implantacija totalkondilarne endoproteze kolena na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Bolnički troškovi su izračunati iz perspektive Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na osnovu analize baze podataka nastale na osnovu anonimizirane fakturisane medicinske dokumentacije na otpustu. Rezultati. Prosečna starost ispitanika bila je 67,89 godina. Većini bolesnika (njih 60, tj. 61,9%) je izvršena unilateralna implantacija totalkondilarne endoproteze kolena. Bilateralna implantacija je izvedena kod 37 bolesnika (38,1%). Prosečan ukupni bolnički trošak po bolesniku za zajedno posmatrane unilateralnu i bilateralnu implantaciju iznosio je 2.709,1 € (opseg: 1.685,2–5.356,6 €). Prosečan ukupni bolnički trošak po bolesniku iznosio je 2.093,8 € za unilateralnu implantaciju, dok je za bilateralnu implantaciju iznosio 3.706,8 €. Dve kategorije sa najvećim troškovima bili su troškovi materijala korišćenog tokom operacije i troškovi same operacije. Troškovi endoproteze bili su pojedinačno najveći u odnosu na ostale podkategorije troškova. Zaključak. Rezultati ove studije ukazuju na to da su bolnički troškovi implantacije primarne totalkondilarne endoproteze kolena značajni i da najveće kategorije troškova čine upravo troškovi same operacije i materijala korišćenog tokom operacije, pri čemu su pojedinačno najveći troškovi endoproteze. Buduća istraživanja bi mogla biti usmerena na analizu faktora koji utiču na ove troškove, kako bi se razvile efikasne strategije za uštedu u budućnosti.