Okluzija centralne arterije retine posle embolizacije juvenilnog nazofaringealnog angiofibroma - Pantelić, Jelica; Karadžić, Jelena; Kovačević, Igor; Bulatović, Jelena (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Juvenilni nazofaringealni angiofibrom je benigna, vaskularizovana, lokalno agresivna lezija, koja se obično javlja kod adolescentnih momaka. Terapija izbora je hirurško uklanjanje. Kako ovaj tumor pokazuje sklonost ka krvarenju tokom hirurškog uklanjanja, uvođenjem preoperativne embolizacije omogućuje se operacija sa manje krvi, ali i kompletna resekcija tumora. Međutim, ova procedura nije bez komplikacija. Najozbiljnija komplikacija embolizacije jeste migracija embolusa u intrakranijalnu cirkulaciju. Prikaz bolesnika. Prikazujemo slučaj devetogodišnjeg dečaka koji je izgubio vid na levom oku posle preoperativne embolizacije juvenilnog nazofaringealnog angiofibroma zbog okluzije centralne arterije retine. Pregledom literature našli smo svega tri objavljena slučaja okluzije centralne arterije retine nakon embolizacije nazofaringealnog angiofibroma. Ovim radom želimo da ukažemo na mogućnost ove retke i teške komplikacije, kao i na značaj brze i tačne dijagnoze, jer se bolji vidni ishod dobija kod ranog započinjanja lečenja. Zaključak. Opisani slučaj okluzije centralne arterije retine je redak, jatrogeni vaskularni akcident koji može da se javi kao komplikacija embolizacije nazofaringealnih tumora. Lekari (oftalmolozi i otorinolaringolozi) bi trebalo da budu svesni ove teške komplikacije, kao i toga da je ključno detaljno praćenje angiograma radi detekcije bilo kakve vaskularne anomalije, pre i tokom embolizacije.