Procena stresa kod bolesnika sa klinički dijagnostikovanim bruksizmom - Miletić, Ana; Lazić, Zoran; Todorović, Ana; Djordjević, Igor; Popović, Danica; Lazić, Vojkan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Mnoge studije ispitivale su povezanost između stresa, anksioznosti, crta ličnosti i bruksizma, ali su rezultati i dalje kontradiktorni. Cilj ove studije bio je da se ispita da li postoji povezanost između klinički dijagnostikovanog bruksizma koji se javlja tokom spavanja i koncentracije kortizola u salivi koja se smatra jednim od glavnih biomarkera stresa, kao i da se ispitaju psihološki faktori i crte ličnosti osoba sa bruksizmom. Metode. Studija je obuhvatila 23 bolesnika sa bruksizmom i 42 zdrava ispitanika bez znakova bruksizma. Dijagnoza bruksizma uspostavljena je na osnovu spostvene izjave i kliničkog pregleda kao i potvrde partnera. Uzorci jutarnje pljuvačke prikupljani su radi analize kortizola. Bolesnici sa bruksizmom podvrgnuti su psihodijagnostičkom ispitivanju pomoću Minesota multifaznog testa ličnosti – MMPI-202. Rezultati. U grupi bolesnika sa bruksizmom registrovana je značajno veća koncentracija kortizola u pljuvačci u poređenju sa pacijentima bez znakova bruksizma (t = 2.943, p < 0.01). Psihodijagnostička interpretacija profila ličnosti pokazala je da ispitanike sa bruksizmom karakteriše izbegavanje kontakta sa neprijatnim osećanjima, posebno depresijom i potiskivanje agresivnosti, odnosno izražena autocenzura na otvoreno ispoljavanje ljutnje i besa. Zaključak. Kod bolesnika sa bruksizmom registrovane su povećane koncentracije kortizola u salivi. Psihodijagnostička analiza ukazuje da su depresija, hipomanija i supresija agresije izražene kod bolesnika sa bruksizmom. Nalazi bi mogli da podrže hipotezu povezanosti bruksizma u toku spavanja i stresa, ali priroda ove studije ne dozvoljava izvođenje zaključaka o uzročnoj povezanosti stresa, crta ličnosti i bruksizma u toku spavanja.