Biomarkeri seruma i kliničke karakteristike bolesnika sa Hočkinovim limfomom - Simonović, Olivera; Todorović, Milena; Mihaljević, Biljana; Stoimenov-Jevtović, Tatjana; Petković, Ivan; Mačukanović -Golubović, Lana; Marjanović, Goran (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Postojeći prognostički skoring sistemi klasičnog Hočkinovog limfoma (cHL)ne obuhvataju markere koji adekvatno reflektuju interakciju malignih Hočkinovih Reed-Sternberg-ovih (HRS) ćelija i tumorskog okruženja. Cilj rada bio je da se utvrdi povezanost nivoa serumskog galektina-1 (Gal-1) i solubilnog CD163 (sCD163) sa kliničkim statusom obolelih od cHL sa posebnim osvrtom na prisustvo relapsa, progresije ili rezistencije na primenjenu terapiju. Metode. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 79 ispitanika, od kojih su 63 bili bolesnici sa cHL dok je kontrolnu grupu činilo 16 zdravih dobrovoljaca. Studijska grupa sa 63 bolesnika sa cHL obuhvatala je podgrupe novodijagnostikovanih bolesnika kod kojih nije započeto lečenje, novodijagnostikovane bolesnike kod kojih je započeto lečenje, bolesnike sa relapsom i progresijom bolesti, kao i bolesnika sa primarno refraktornom bolešću tokom 2014. i 2015. godine. Rezultati. Analiza nivoa sCD163 i Gal-1 pokazala je da su vrednosti oba molekula kod bolesnika sa cHL bile više kod onih sa relapsom i u podgrupi bolesnika sa progresivnom bolešću, u poređenju sa podgrupom novodijagnostikovanih bolesnika kod kojih nije započeto lečenje ili bolesnika sa započetim lečenjem. Zaključak. Određivanje nivoa sCD163 i Gal-1 je jednostavna i pouzdana analiza koja može doprineti identifikaciji bolesnika sa cHL i visokim rizikom i zaslužuje uključivanje u tekući prognostički skoring sistem.