Prognostički značaj elektroencefalografskog nalaza u West-ovom sindromu - Nikolić, Dimitrije M.; Milovanović, Ivan D.; Medjo, Biljana P.; Atanasković, Marina; Ivanovski, Petar I.; Nikolić, Ana V. (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Apstrakt Uvod/Cilj. West-ov sindrom (WS) je epileptička encefalopatija koja se karakteriše trijasom: infantilni spazmi, zaostajanje u psihomotornom razvoju i karakterističan elektroencefalografski (EEG) nalaz (hipsaritmija). Cilj istraživanja bio je da se utvrdi prognostički značaj EEG nalaza u terapiji WS. Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno 68 bolesnika (40 dečaka i 28 devojčica) sa dijagnozom WS. Kriterijumi za uključivanje u istraživanje bili su pojava simptoma u prvoj ili drugoj godini života, specifičan obrazac napada i karakterističan EEG zapis. Bolesnici su bili podeljeni u dve grupe: simptomatski (37 bolesnika) i kriptogeni (31 bolesnik) WS. Ishod je procenjivan kao odgovor na terapiju (kontrola napada i EEG nalaz). Bolesnici su praćeni u periodima 3, 6, 12 i 24 meseca od postavljanja dijagnoze. Rezultati. Posle tri meseca od početka terapije 80.6% bolesnika sa poboljšanjem u EEG nalazu bilo je bez napada (p < 0,01). Ukupno, 85,7% bolesnika sa poboljšanjem EEG nalaza posle tri meseca nije imalo napade ni posle šest meseci (p < 0,01). 82.8% bolesnika sa poboljšanjem EEG nalaza posle tri meseca nije imalo napade ni posle 12 meseci (p < 0,05). Takođe, najveći deo bolesnika koji su imali poboljšanje EEG nalaza posle šest meseci (95,8%) nije imao napade ni posle jedne godine (p < 0,01). Prisustvo napada u ovom periodu nije zavisilo od karakteristika EEG posle 6 meseci od početka lečenja (p > 0,05). Najveći deo bolesnika sa poboljšanjem (89,7%) ili nepromenjenim EEG (70,6%) posle 12 meseci nije imao napade ni posle dve godine, dok su bolesnici sa pogoršanjem u EEG nalazu imali napade. Zaključak. Kontrola napada posle 6, 12 i 24 meseca zavisila je od nalaza na EEG posle tri meseca. Kontrola napada posle 12 meseci bila je u korelaciji sa karakterom EEG posle šest meseci. Korelacija između EEG nalaza posle 12 meseci i kontrole napada posle 12 i 24 meseca nije bila jasna. Nalaz EEG-a posle šest meseci nije imao uticaj na kontrolu napada posle 24 meseca.