Uticaj privremene okluzije nosećeg krvnog suda na rezultat hirurškog lečenja rupturiranih cerebralnih aneurizmi - Nikolov, Vesna; Radisavljević, Miša; Jelenković, Boban; Anđelković Apostolović, Marija (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Ruptura aneurizme praćena subarahnoidalnom ili intecerebralnom hemoragijom je uvek aktuelna i predstavlja veliki izazov za neurohirurge. Cilj rada je bio da se ustanovi da li je opravdana primena privremene okluzije pre plasiranja definitivnog klipa. Metode. Sprovedena je je prospektivna studija u koju su bili uključeni bolesnici kod kojih je došlo do rupture aneurizme, lečeni na Neurohirurškoj klinici u Nišu, u periodu od januara 2012. do decembra 2016. godine. Bolesnici su po Hunt –Hess-ovoj gradaciji pripadali I i II, a po Fisher-ovoj skali 1, 2 i 3 stepenu gradacije. Rezultati. Od ukupno rešavane 182 krvareće aneurizme, kod njih 85 hirurg se odlučio da primeni privremeno klipovanje pre definitivnog plasiranja klipa. Privremena okluzija imala je značajan uticaj na prisustvo rezultirajućeg neurološkog deficita. Primena privremene okluzije značajno je uticala na prisustvo nastalog neurološkog deficita. Zaključak. Primena privremene okluzije olakšava plasiranje definitovnog klipa, ali utiče i na pojavu neurološkog deficita. Pretpostavlja se da je to posledica izazivanog vazospazma, uzimajući u obzir da se radi o krvarećim aneurizmama.