Odnos ultrazvučne debljine visceralnog masnog tkiva i proinflamatornih adipokina u gojaznosti - Crnobrnja, Veljko; Ilinčić, Branislava; Stokić, Edita; Basta Nikolić, Marijana; Slankamenac, Sonja; Stojšić- Milosavljević, Anastazija; Žeravica, Radmila; Čabarkapa, Velibor (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Stepen gojaznosti može se proceniti brojnim antropometrijskim, morfološkim i funkcionalnim indeksima, te je ova studija dizajnirana da ispita međusobni odnos ovih parametara. Cilj studije bio je da ispita povezanost antropometrijskih indeksa, ultrasonografskih merenja debljine potkožnog i visceralnog masnog tkiva i nivoa pojedinih proinflamatornih adipokina. Metode. Ispitivanjem je obuhvaćeno 60 gojaznih osoba, bez prisustva komorbiditeta vezanih za gojaznost i 20 normalno uhranjenih ispitanika usklađenih po polu i godinama. Antropometrijski pokazatelji [indeks telesne mase (BMI), obim struka (WC), obim vrata (NC), masa i procenat masnog tkiva [FAT (kg, %)], indeks oblika tela (ABSI)], ultrazvučna merenja [intra-abdominalno masno tkivo (IAFT), visceralno masno tkivo (VF), maksimalno potkožno masno tkivo (Max SFT), minimalno potkožno masno tkivo (Min SFT)], kao i serumski nivoi hemerina i rezistina određivani su kod svih ispitanika. Rezultati. Kod svih antropometrijskih pokazatelja uočena je statistički značajna razlika među ispitivanim grupama. Ultrazvučni pokazatelji masnog tkiva (IAFT, VF, Max SFT, Min SFT) bili su statistički značajno viši u grupi gojaznih osoba u poređenju sa kontrolnom grupom (p < 0,01 za sve). Serumski nivoi hemerina i rezistina pozitivno su korelisali sa BMI, FAT(%), FAT (kg) i VF (p < 0,05 za sve). Takođe, uočena je značajna korelacija između rezistina, sa jedne i NC sa druge strane (r = 0,23; p = 0,03), kao i ABSI (r = 0,22; p = 0,04). Multivarijabilna regresiona analiza pokazala je nezavisnu i značajnu povezanost hemerina (β = 0.23; p = 0.008) i rezistina (β = 0.43; p = 0.002) samo sa VF. Zaključak. Pokazatelji gojaznosti, kako klasični, tako i noviji, pozitivno i statistički značajno korelišu sa nivoom proinflamatornih adipokina. Debljina visceralnog masnog tkiva, merena ultrazvukom, nezavisno povezana sa nivoima adipokina, može poboljšati procenu karakteristika proinflamatornog masnog tkiva. Dalje studije su potrebne kako bi se precizno definisala upotreba ultrazvučnih mera masnog tkiva u kliničkoj praksi.