Rekurentna bolna oftalmoplagička neuropatija – prikaz bolesnika iz romske populacije i 82-godišnjeg bolesnika - Miletić-Drakulić, Svetlana; Aleksić, Dejan Zoran (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Aktuelni dijagnostički kriterijumi za rekurentnu bolnu oftalmoplegičnu neuropatiju (RPON) su najmanje dva ataka jednostrane glavobolje, udružene sa ipsilateralnom parezom jednog, dva ili sva tri kranijalna nerva (III, IV ili VI). Do sada nije prikazan slučaj RPON u populaciji Roma. Najstariji bolesnik sa RPON, prikazan u literaturi, imao je 74 godine. Prikaz bolesnika. Prvi bolesnik je bio 31-godišnji muškarac romske nacionalnosti koji je lečen tokom tri epizode RPON, sa parezom III kranijalnog nerva u tokom jedne epizode i VI kranijalnog nerva na različitim stranama, u toku druge dve epizode. Sva ispitivanja su bila uredna, osim povišenih vrednosti lipida u serumu i imunoglobulina G (IgG) na citomegalovirus (CMV IgG), IgG na toksoplazmu gondi, IgG na Epstein–Barr virus (EVB) i IgG na Varicela zoster virus. Drugi bolesnik je bio 82-godišnji muškarac sa dve epizode RPON i zahvećenim VI kranijalnim nervom na različitim stranama. Sva ispitivanja su bila uredna, osim povišenih vrednosti IgG na Herpes simplex virus tip 1, CMV IgG, IgG na toksoplazmu gondi, EBV IgG i IgG na Varicela zoster virus i lakunarnih ishemijskih lezija koje je imao na snimku magnetne rezonance (MR) mozga. Oba bolesnika su lečena kortikosteroidnom terapijom. Oporavak je bio kompletan nakon svih pet epizoda RPON. Zaključak. Ne postoje podaci o učestalosti RPON među pripadnicima romske nacionanosti. Pojava RPON u najstarijem životnom dobu je veoma retka. RPON bi trebalo imati u vidu kao jednu od dijagnostičkih opcija kod ovih grupa bolesnika. Novi prikazi bolesnika ili revijalni radovi o RPON su neophodni da bi se razjasnila priroda same bolesti.