Karakteristike samoubistva u gradu Nišu u periodu 2000–2010. godine - Ljušić, Dragana; Ravanić, Dragan; Stojanović Tasić, Mirjana; Filipović Danić, Snežana; Cvetković, Jovana; Soldatović, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Suicid je značajan svetski zdravstveni problem. Mnogobrojni faktori doprinose nastanku samoubistva. Cilj ovog istraživanja bio je ispitivanje karakteristika suicida na teritoriji grada Niša u periodu 2001–2010. godine. Metode. Ovo retrospektivno istraživanje obuhvatilo je 608 osoba koje su izvršile samoubistvo, podeljene u tri grupe: osobe sa psihičkim poremećajima, osobe sa fizičkim poremećajima i osobe bez registrovanog poremećaja. Podaci o sociodemografskim karakteristikama, prethodnim pokušajima i načinima izvršenja samoubistva i prisustva presuicidnog sindroma prikupljani su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Policijske uprave grada Niša i Zavoda za statistiku Republike Srbije. Rezultati. Suicid su najčešće izvršile osobe sa psihičkim poremećajima (54,3%), zatim osobe bez registrovanog poremećaja (31.9%), a najmanje osobe sa somatskim smetnjama (13.8%). Osobe sa psihičkim poremećajima najčešće su bile razvedene, sa srednjim obrazovanjem, mesečnim primanjima i bar jednom su prethodno pokušale samoubistvo. Najčeši metod suicida bio je vešanja, a zatim samotrovanje lekovima. Presuicidni sindrom najčešće je uočen kod osoba sa psihičkim poremećajima u poređenju sa osobama sa somatskim poremećajima ili sa osobama bez registrovanih poremećaja (45,8% prema 16,7%, i 45,8% prema 28,4%, redom, p < 0.001). Zaključak. Iako su osobe sa psihičkim smetnjama pod najvećim rizikom da izvrše suicid, one su pod psihijatrijskom kontrolom, stoga bi program prevencije suicida trebalo da bude usmeren na osobe sa teškim somatskim smetnjama i invaliditetom, kao i na stare, usamljene osobe bez dijagnostikovanih poremećaja.