Procena temporomandibularnih poremećaja u odnosu na dizajn ronilačkog usnika - Buković, Dino; Glavičić, Igor; Dimitrić, Goran; Smajić, Miroslav; Radanović, Božana; Vitošević, Biljana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Ronjenje sa bocama je sport čija se popularnost izuzetno povećava. Danas se stomatolozi u svojim ordinacijama sve češće susreću sa pacijentima-roniocima. Prilikom tretmana pacijenta koji roni, stomatolozi bi trebalo da budu upoznati sa stanjem zvanim „sindrom ronilačkih usta“, koji uključuje bol u zglobu i zubima, oštećenje desni ili hiperplaziju gingive – zubnog mesa. Većina ronilaca se žali na bol temporomandibularnog zgloba i mastikatornih mišića; neadekvatan usnik može pogoršati temporomandibularne poremećaje (TMP) čak i kada u svakodnevnom životu ne postoje njeni simptomi. Cilj ovog istraživanja bio je da se pronađe pristojna zamena za potpuno prilagođen usnik, koji nije prisutan na našem tržištu i da se otkrije koji su kvaliteti dobrog usnika i kolika je rasprostanjenost TMP među roniocima. Metode. U ovom istraživanju učestvovalo je 30 ronilaca sa bocama. Ronioci su ispunjavali upitnik nakon ronjenja po dva puta sa svakim od tri različita komercijalna usnika obezbeđenih za ovo istraživanje (Mares Universal, Seac sub, Mares LiquidSkin). Oni su procenjivali usnike i davali uvid u rasprostranjenost simptoma TMP-a izazvanih korišćenjem usnika. Rezultati. Prema prosečnoj oceni zadovoljstva (najmanje prisustvo simptoma kao što su bol, umor i ukočenost mastikatornih mišića i zgloba vilice), ovo istraživanje je pokazalo da je usnik Mares LiquidSkin najbolji od tri posmatrana komercijalna usnika. Prosečna ocena zadovoljstva je bila 7.07 (od ukupno 10) i pokazani su izuzetni rezultati – nijedan ronilac se nije žalio na ukočenost vilice i mišića za vreme i posle ronjenja sa ovim usnikom, a u poređenju sa drugim usnicima, on je kod manjeg broja ispitanika izazivao bol u orofacijalnoj regiji i nelagodnost prilikom gutanja. Anatomija i materijal usnika pokazali su se kao ekstremno važan faktor. Zaključak. Nekoliko faktora čine dobar dizajn usnika: izbor materijala, njegova elastičnost i mekoća, debljina i dužina interdentalne platforme ugriza i širina platforme koji se stavlja u vestibulum. Idealan materijal je mekani silikon, interdentalna platforma ugriza bi trebalo da podržava zadnje zube i širina bi trebalo da odgovara širini čeljusti.