Klinička i ultrasonografska obeležja prednje ishemičke optičke neuropatije - Jianu, Dragos Cătălin; Jianu, Silviana Nina; Munteanu, Mihnea; Petrica, Ligia (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Prednja ishemička optička neuropatija (AION) predstavlja segmentni infarkt papile optičkog nerva vaskularizovanog preko posteriorne cilijarne arterije. Postoje dva tipa AION: arterijska (A-AION), koja je gotovo bez izuzetka, posledica arteritisa dzinovskih ćelija (GCA) i nearterijska (NA-AION). Cilj rada je bio da se istraže klinička i ultrazvučna obeležja orbitalnih krvnih sudova, temporalne superficijalne arterije i karotidnih arterija, koja bi bila od pomoći u diferencijalnoj dijagnostici akutne AION. Metode. Prospektivnom, uporednom opservacionom studijom obuhvacena su 62 uzastopna bolesnika sa sumnjom na jednostranu akutnu AION, koji su bili ispitani prilikom prijema i tokom prva dva meseca evolucije bolesti prema protokolu koji je uključivao kolor dopler snimanje orbitalnih krvnih sudova. Rezultati. Kod 12 bolesnika je ustanovljena i biopsijom potvrđena A-AION, dok je kod 50 bolesnika ustanovljena NA-AION. Kod bolesnika sa A-AION bolest se manifestovala prisustvom amaurosis fugax pre pojave akutnog, bezbolnog gubitka vida teškog stepena u zahvaćenom oku i difuznim bledim edemom optičkog diska. Kolor doplerom orbitalnih krvnih sudova ustanovljen je ozbiljno smanjen protok krvi u posteriornim cilijarnim arterijama izraženiji na zahvaćenoj strani i praćen visokim indeksom rezistencije (IR) u svim retrobulbarnim krvnim sudovima obe orbite. Kod bolesnika sa NA-AION kolor doplerom nisu registrovane opisane promene. Tipično ultrazvučno obeležje u temporalnom arteritisu, kao delu GCA, bio je „dark halo“ znak. Zaključak. Ultrazvučno ispitivanje omogućava postavljanje brze diferencijalne dijagnoze između A-AION /NA-AION kod bolesnika sa akutnom AION.