Stanje oralnog zdravlja dece sa posebnim potrebama - Mandić, Jelena Čedomir; Jovanović, Svetlana; Mandinić, Zoran; Ivanović, Mirjana; Kosanović, Dušan; Miličić, Biljana; Živojinović Toumba, Vesna (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Apstrakt Uvod/Cilj. Deca sa posebnim potrebama često zbog svoje primarne bolesti, imaju niži nivo oralne higijene i veću prevalencu karijesa i drugih oralnih oboljenja. Cilj rada bio je da se proceni prevalenca karijesa, nivoa oralne higijene i prisustvo malokluzija kod dece sa posebnim potrebama, kao i vreme erupcije stalnih molara. Metode. Ispitivanjem oralnog zdravlja obuhvaćeno je 107 dece sa posebnim potrebama na Klinici za dečju i preventivnu stomatologiju Stomatološkog fakulteta u Beogradu. Kontrolnu grupu je činilo 104 zdrave školske dece. Rezultati. Deca sa posebnim potrebama imala su statistički značajno viši nivo indeksa karijesnih, ekstrahovanih i plombiranih zuba (KEP) u obe denticije, u odnosu na kontrolnu grupu (p < 0.05). Nivo oralne higijene bio je lošiji kod dece sa posebnim potrebama. Takođe, primećeno je statistički značajno povećanje malokluzija klase II, kao i kasnije vreme erupcije stalnih molara kod dece sa posebnim potrebama u odnosu na kontrolnu grupu. Zaključak. Zbog lošijeg stanja oralnog zdravlja i povećane verovatnoće razvoja malokluzija i odloženog nicanja zuba, neophodno je formirati preventivne stomatološke programe za decu sa posebnim potrebama, kao i poboljšati informisanost javnosti o ovom problemu.