Karakteristike empatije i psihopatije kod osoba koje patološki upotrebljavaju internet i kod zavisnika od opijata - jelkić, milica; Dolić, Mirko; Popović, Ivana; Nikolić, Bojan; Radulović, Igor; Kolundžija, Ksenija; mandic gajic, gordana (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Debata oko dijagnostičkih kriterijuma i sličnosti između problematične upotrebe interneta i zavisnosti od supstanci, kao i razlika između njihovih psiholoških karakteristika još traje. Cilj istraživanja je bio da se ispitaju razlike između empatije i psihopatije kod zavisnika od opijata i osoba koje prekomerno upotrebljavaju internet. Metode. U kliničku studiju preseka konsekutivno je bilo regrutovano 40 opijatskih zavisnika lečenih u Metadonskom centru Kliničkog centra Vojvodine (OD grupa), koji su upoređeni sa 80 ispitanika nasumično odabranih i uparenih po starosti, koji su popunili upitnike preko internet mreže i koji su razvrstani u dve grupe: 40 ispitanika koji patološki upotrebljavaju internet (PIU) grupa i 40 ispitanika koji ne ispunjavaju kriterijume za PIU (kontrolna grupa). Svi ispitanici su popunili saglasnost, Sociodemografski upitnik, Upitnik za procenu upotrebe interneta, Upitnik za procenu psihopatije i Upitnik za procenu empatije. U obradi rezultata korišćena je deskriptivna statistika, χ²-test, analize varijanse (ANOVA i MANOVA) u SPSS programu (verzija 20.0). statistički značajan rezultat smatran je za p < 0.05. Rezultati. Između ispitanih grupa utvrđene su veće razlike u dimenzijama psihopatije nego empatije. Grupa PIU je imala niže skorove za sve dimenzije psihopatije, osim dimenzije životnog stila. Međutim, PIU grupa je imala najviši skor za empatiju uz najizraženije dve dimenzije u odnosu na ostale dve grupe: empatija sa negativnim emocijama i emocionalne reakcije provocirane empatijom. Zaključak. Osobe sa PIU se karakterišu visoko izraženom empatijom i niskom psihopatijom. Rezultati ove studije ukazuju na to da bi bilo korisno da se ozbiljno razmotre i procene dimenzije empatije i psihopatije u razvoju strategija u prevenciji PIU, kao i u planiranju edukativnih programa za osobe sa PIU.