Smanjena ultrazvučna ehogenost kao pokazatelj hipofunkcije štitaste žlezde i korelacija sa nivoima autoantitela - Dimić, Dragan; Velojić Golubović, Milena; Radenković, Saša; Radojković, Danijela; Pešić, Milica (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Vrednost ultrazvučnog pregleda kod poremećaja funkcije štitaste žlezde može biti velika. Zato se postavlja pitanje korišćenja ultrazvučnog pregleda kao skrining metode u ranom otkrivanju poremećaja funkcije žlezde, pre svega supkliničke i manifestne hipotireoze. Cilj ove studije bio je da utvrdi povećanje tiroid peroksidaza antitela (anti-TPO) i tireoglobulinskih antitela (anti-TG) u odnosu na ultrazvučne ehogenosti, kao i učestalost subkliničke i kliničke hipotireoze u odnosu na izmenjenu ehogenost. Metode. U ispitivanje je bilo uključeno 656 bolesnika tokom 2014. Kod svih ispitanika urađen je ultrazvučni pregled štitaste žlezde i određene vrednosti slobodnog tiroksina (TT4), tiroid-stimulišućeg hormona (TSH), anti-TPO i anti-TG. Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe. Grupu A činile su osobe sa normalnom ehogenošću tkiva štitaste žlezde, a grupu B osobe sa smanjenom ehogenošću. Grupa B podeljena je bila u dve podgrupe: B1 sa umereno smanjenom ehogenošću i B2 sa značajno smanjenom ehogenošću. Rezultati. Srednje vrednosti TSH, anti-TPO i anti-TG bile su značajno više u grupi B, I podgrupama B1 i B2, u odnosu na grupu A (p < 0.001). Samo 4 (1%) ispitanika u grupi A su označena kao subklinička hipotireoza. U grupi B subklinička hipotireoza je dijagnostikovana kod 42 ispitanika, a hipotireoza kod 16 ispitanika, što znači da je 58 (25%) ispitanika imalo izmenjenu funkciju štitaste žlezde. U podgrupi B1 subklinička hipotireoza je nađena kod 16, a hipotireoza kod 4 ispitanika, odnosno njih 20 (11%) je imala izmenjenu funkciju žlezde. U podgrupi B2, supklinička hipotireoza nađena je kod 26, a hipotireoza kod 12 ispitanika, njih 38 (76%) imalo je izmenjenu funkciju štitaste žlezde. Zaključak. Ultrazvučni skrining štitaste žlezde ima važnu ulogu u ranoj detekciji izmenjene tireoidne funkcije, pre svega supkliničke i manifestne hipotireoze. Smanjena ultrazvučna ehogenost tireoidnog tkiva značajan je marker izmenjene funkcije. Kod ovih osoba našli smo značajno veću učestalost supkliničke i kliničke hipotireoze.