Kvalitet života bolesnika u ranom postoperativnom toku - Krivokapic, Žarko L; Stojanović, Goran; Terzić, Negra; Jovčić, Ljiljana; Miljanović, Gora; Bojović, Jaroslav; Janković, Slobodan M. (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Kvalitet života bolesnika u ranom postoperativnom toku posle elektivnih operacija povezan je sa postoperativnim bolom i brzinom oporavka. Cilj ove studije bio je da uporedi kvalitet života bolesnika u neposrednom postoperativnom periodu posle tri česte elektivne hirurške intevencije u bolničkim uslovima. Metod. Populaciju ove prospektivne kohortne studije činili su bolesnici podvrgnuti jednoj od sledećih hirurških intervencija: elektivna laparoskopska holecistektomija (n = 40), otvorena operacija preponske kile (n = 40) ili ekscizija pilonidalnog sinusa (n = 40). Primarni ishod studije bio je kvalitet života meren svakodnevno, počev od dana koji prethodi operaciji, a zatim svakog postoperativnog dana. Kvalitet života bio je meren vizuelnom analognom skalom (VAS) i prevodom na srpski Kratke forme upitnika za kvalitet života Svetske zdravstvene organizacije. Rezultati. Postoperativni kvalitet života opao je na najniži nivo prvog postoperativnog dana, bez obzira na vrstu hirurške intervencije. Pad je bio najizraženiji u fizičkom i psihološkom domenu upitnika (npr. posle holecistektomije sa 15,4 ± 2,5 na 12,5 ± 2,0 i sa 15,9 ± 2,0 na 14,9 ± 2,1, po redosledu), dok su socijalni i domen okruženja bili najmanje pogođeni operacijom (npr. posle ekscizije pilonidalnog sinusa sa 16,3 ± 2,6 na 15,7 ± 2,1, i sa 14,3 ± 2,6 na 14,1 ± 2,2, po redosledu). Kvalitet živora se brzo vratio na početni nivo drugog postoperativnog dana, da bi poslednjeg dana pred otpust iz bolnice postigao viši nivo od preoperativnog (npr. posle otvorene operacije preponske kile sa 14,6 ± 3,6 na 15,2 ± 3,0). Zaključak. Manje elektivne hirurške intervencije su praćene umerenim (ispod 25%) i kratkim (jedan dan) neposrednim postoperativnim smanjenjem kvaliteta života, za kojim sledi porast sve do nivoa višeg od preoperativnog, na otpustu iz bolnice.