Sociodemografske karakteristike i faktori rizika od oboljevanja od tuberkuloze između dve dekade na početku 21. veka na severu Kosova, Srbija - Smiljić, Sonja; Stanisavljević, Dejana; Radović, Blagica; Mijović, Milica; Savić, Sladjana; Ristić, Siniša; Mandić, Predrag (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Tuberkuloza (TB) je vodeći uzrok mortaliteta i morbiditeta širom sveta zahvatajući nesrazmerno razne zemlje. Tačna i proverena dijagnoza i adekvatno lečenje prema procenama sačuvali su 43 miliona života na početku 21. veka. Cilj studije bio je da se ukaže na sociodemogtafski uticaj, faktore rizika za oboljevanje i kliničke karakteristike tuberkuloze kod stanovnika severnog Kosova, Srbija, između dve dekade na početku 21. veka. Metode. Prospektivnom studijom obuhvaćene su obolele osobe od tuberkuloze lečene na Grudnom odeljenju Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, tokom dva trogodišnja perioda, između 2000–2002. i 2012–2014. godine. Lečena su ukupno 134 bolesnika obolela od tuberkuloze, 91 u prvom periodu i 43 u drugom posmatranom periodu. Rezultati. U oba perioda bilo je više obolelih muškaraca. U prvom posmatranom periodu, osobe mlađe i srednje životne dobi (18–49) značajno češće su oboljevale od tuberkuloze (p = 0.014). U odnosu na mesto stanovanja, u prvom posmatranom periodu bilo je više obolelih koji žive u gradu, dok je u drugom periodu, značajno više bolesnika bilo sa sela (p = 0.008). U drugom posmatranom periodu, TB je bila značajno povezana sa hroničnom obstruktivnom bolešću pluća (p = 0.001) i komorbiditeti su bili značajno češći (p = 0.006). Tokom perioda 2000–2002. godina, bile su zastupljenije teže kliničke forme, sa ozbiljnim radiloškim promenama, bilateralane parenhimatozne i kavernozne forme (p = 0.08). Umerene unilateralne parenhimatozne lezije su bile češće u drugom trogodišnjem periodu (p = 0.02). Zaključak. Socijalne determinante, starija životna dob i komorbiditeti su najvažniji faktori rizika za održavanje perzistentnog broja obolelih i zato je to ciljna grupa na koju treba obratiti posebnu pažnju u skriningu tuberkuloze.