Poređenje dijagnostičkih kriterijuma kod bolesnika sa amiotrofičnom lateralnom sklerozom – doprinos elektromiografskih nalaza - Dominović-Kovačević, Aleksandra; Račić, Duško; Grgić, Sanja; Vukojević, Zoran; Milanović, Sladjan D; Ilić, Tihomir V (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Dijagnoza amiotrofične lateralne skleroze (LS) zasniva se na kombinaciji kliničkih znakova i elektrofizioloških korelata patološkog procesa koji se odvija u osnovi. Novi elektrofiziološki kriterijumi, Awaji-Shima (AS), dodatno kvalifikuju kompleksne fascikulacije i neurogeno izmenjene potencijale motornih jedinica kao znakove aktivnih lezija perifernog motornog neurona, nasuprot ranije važećim revidiranim El Escorial kriterijumima (rEE). Cilj ovog istraživanja bio je da se utvrdi klinički značaj i prednosti primene AS kriterijuma, kod obolelih od ALS. Metode. 30 bolesnika (59,2 ± 10,9 godina, od kojih 57% sa spinalnom formom bolesti) sa klinički suspektnom ALS, praćeno je od vremena postavljanja dijagnoze do postizanja kategorije definitivne dijagnoze ili smrtnog ishoda. Kod bolesnika su obavljane klinička evaluacija i elektromiografski (EMG) pregledi u tromesečnim intervalima. Rezultati. Primjenom AS kriterijuma, nakon 6 meseci praćenja, kategorija verovatne ili pouzdane dijagnoze postignuta je kod svih bolesnika sa ALS, izuzev jednog (96,6%), nasuprot rEE kriterijuma (33.3%). EMG nalazi bili su pozitivni u ≥ 2 telesna regiona kod 80% bolesnika primenom AS, odnosno 67% primenom rEE. Kompleksne fascikulacije zabeležene su posebno učestalo u malim mišićima stopala (37–40%). Zaključak. Primenom AS kriterijuma kategorija vjerovatne ili pouzdane dijagnoze ALS postiže se za 2,7 meseca ranije, u poređenju sa rEE, na šta posebno utiče veća učestalost pozitivnih EMG nalaza. Ranije utvrđivanje dijagnoze donosi perspektivu veće zastupljenosti obolelih u farmakoterapijskim studijama sa novim terapeutskim agensima.