Churg-Strauss vaskulitis kod bolesnice lečene montelukastom - Ćupurdija, Vojislav; Čekerevac, Ivan; Petrović, Marina; Kostić, Gordana; Suša, Romana; Lazić, Zorica (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Apstrakt Uvod. Montelukast je selektivni antagonista leukotrienskih receptora. Jedno od neželjenih dejstava ove klase lekova je Churg-Strauss sindrom (CSS). Još uvek nema pouzdanih dokaza da li ekspresija ovog sindroma može biti maskirana visokim dozama kortikosteroida i postati manifestna sa prestankom primene kortikosteroida ili bi mogla da bude neposredna posledica primene antagonista leukotrienskih receptora. Prikaz bolesnika. Bolesnica, stara 49 godina, hospitalizovana je sa simptomima groznice, dispneje, kašlja i povećane produkcije sputuma sa povremenim hemoptizijama. Lečila se od astme u toku prethodnih godinu dana. Leukocitnom diferencijalnom formulom registrovano je 44% eozinofila. Vrednost IgE je bila izrazito povišena, 580 kU/L, kao i vrednost eozinofilnog katjonskog proteina – 15.1 mg/L. Kompjuterizovana tomografija grudnog koša ukazala je na promene po tipu “mlečnog stakla” u svim režnjevima desnog plućnog krila i u gornjem režnju levog plućnog krila. Kompjuterizovana tomografija paranazalnih sinusa ukazala je na promene koje mogu odgovarati polipozi, hroničnom sinusitisu i mogućoj granulomatozi. Mononeuritis peronealnog nerva desne noge je potvrđen elektromiografskim pregledom. Biopsija kostne srži je ukazala na hipercelularnost sa dominacijom eozinofilnih granulocita (30%). Kod bolesnika je na osnovu pet pozitivnih od šest kriterijuma potvrđeno postojanje CSS. Terapija montelukastom je prekinuta i započet je tretman visokim dozama kortikosteroida što je rezultiralo povlačenjem znakova i simptoma bolesti. Zaključak. Iako ne postoje dokazi da modifikatori leukotriena izazivaju CSS kod svih bolesnika sa astmom, u slučaju čestih pogoršanja sa pojavom plućnih infiltrata, eozinofilije i abnormalnosti paranazalnih šupljina treba imati na umu i ovu formu vaskulitisa.