Razvoj skale za procenu stepena naruženja koja su nastala zbog povreda, oboljenja i operacija - Rakic, Vesna S.; Đikanović, Bosiljka; Alempijević, Djordje; Simić, Radoje; Bogdanović, Slobodan; Janjić, Zlata; Vulović, Dejan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Sudsko-medicinski aspekt telesnih naruženja do sada je bio predmet malog broja naučnih istraživanja. Cilj ovog rada bio je da se ustanovi standardizovan instrument za sudsko-medicinsku procenu svih vrsta telesnih naruženja koji do sada nije postojao. Metode. Istraživanje je realizovano kroz tri sukcesivne faze: prvu – formiranje nacrta liste naruženja nastalih kao posledica povreda, operacija, oboljenja i lečenja; drugu – procena nacrta liste naruženja od strane 11 eksperata (nastavnika plastične hirurgije) primenom Delfi metoda; treću - u kojoj je prethodno formirana lista naruženja procenjivana od strane 51 lekara, članova strukovnog udruženja hirurga specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije. Rezultat. U prvoj fazi istraživanja opisano je 176 pojedinačnih telesnih naruženja hipotetički razvrstanih u četiri stepena gradacije. U drugoj fazi formirano je 217 naruženja koja su razvrstana u pet stepeni 0 – bez ili veoma malo, 1 – malo, 2 – srednje, 3 – veliko i 4 – veoma veliko naruženje. U trećoj fazi, 217 naruženja je ponovo ocenjeno, pri čemu je stepen usaglašenosti sa drugom fazom bio visok a to je pokazao Mann-Whitney test. Zaključak. Istraživanjem u tri faze konstruisana je petostepena ordinalna skala sa 217 naruženja koja je pokazala visok stepen usaglašenosti među kolegama i koja se može koristiti kao instrument za standardizovano, unificirano merenje naruženja u sudskim veštačenjima.