Tranzijentna elastografija u neinvazivnoj proceni fibroze jetre kod pacijenata sa primarnom bilijarnom cirozom - Alempijevic, Tamara; Copertino, Ana; Boricic, Ivan; Milicic, Biljana; Pavlovic-Markovic, Aleksandra; Krstic, Miodrag; Matovic, Vera; Popovic, Dusan Dj (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj: Prethodnih decenija su otkrivene neinvanzivne metode za procenu i praćenje fibroze jetre kod hroničnih bolesti jetre. Cilj ove studije je procena dijagnostičke preciznosti neinvanzivnih metoda za određivanje fibroze jetre (tranzijentna elastografija i biohemijski markeri), pri čemu je kao zlatni standard korišćena biopsija jetre a kod pacijenta sa primarnom bilijarnom cirozom. Materijal i metode: U studiju je uključeno 140 pacijenata kod kojih su istog dana urađene biohemijske analize i biopsija jetre, a mesec dana kasnije je urađena tranzijentna elastografija. Za procenu fibroze jetre korišćen je METAVIR skor, a sve preparate biopsija je gledao jedan patolog. APRI skor-odnos aspartat aminotransferaze i trombocita, Forns indeks, odnos aminotransferaze i alanin transaminaze i tranzijentna elastografija su poređene sa stepenom fiboze jetre dobijene na osnovu biopsija jetre u cilju dobijanja najboljeg neinvanzivnog markera u proceni fibroze jetre. Rezultati: Dokazana je statistička značajnost (p<0.05) za APRI skor, Forns indeks i tranzijentnu elastografiju za procenu stepena fibroze jetre. Tranzijentna elastografija je imala najbolji dijagnostički učinak u poređenju sa ostalim markerima koje smo istraživali. Optimalne granične vrednosti za prolaznu elastografiju su bile 4.25 i 5.9 kPa za dijagnozu fibroze jetre i razlikovanje slabe/umerene i uznapredovale fibroze. Površina ispod krive operativnih karakteristka (AUROC) za tranzitornu elastografiju je bila 0.963 i 0.865. Zaključak: Na osnovu rezultata ove studije se došlo do zaključka da su APRI skor, Forns indeks, tranzijentna elastografija adekvatni dijagnostički markeri fibroze jetre kod pacijenata sa primarnom biijarnom cirozom, ali najsenzitivniji i najspecifičniji parametar je tranzijentna elastografija. Koristeći neinvanzivne parametre i metode u svakodnevnoj kliničkoj praksi se može smanjiti ali ne i potpuno izbaciti potreba za invanzivnim dijagnostičkim procedurama. Ključne reči: transijentna elastografija, primarna bilijarna ciroza, biopsija jetre, fibroza jetre