Značaj rane insercije ventilacionih cevčica kod hroničnog sekretornog otitisa kod dece sa urođenim rascepom nepca - Šubarević, Vladan; Arsović, Nenad; Simić, Radoje; Stanković, Katarina (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. Otitis media sa efuzijom (OME) je gotovo univerzalna pojava kod dece sa rascepom nepca sa učestalošću većom od 90%, ali se pristup rešavanju ovog problema veoma razlikuje između autora. Disfunkcija Eustahijeve tube je glavni faktor za nastajanje sekreta u srednjem uvu, što je naročito izraženo kod dece sa urođenim rascepom nepca i objašnjava dugotrajnost ovog procesa. Cilj istraživanja bio je da se utvrdi efektivnost rane insercije ventilacionih cevčica kod dece sa rascepom nepca prilikom palatoplastike, posmatrajući tok i dugotrajnost oboljenja, kao i razvoj komplikacija. Metode. U prospektivnoj studiji sa unapred određenim pravilnim intervalima i obeležjima posmatranja praćene su dve grupe dece. U prvoj grupi (E) bilo je 45 dece sa urođenim rascepom nepca kojima je urađena rana insecija ventilacionih cevčica prilikom palatoplastike, a u drugoj (K) isti broj dece sa rascepom nepca koja su po potrebi lečena konzervativnim tretmanima. Obeležja posmatranja bila su nalazi otomikroskopije, timpanometrije i tonalne liminarne audiometrije. Svako dete pojedinačno je praćeno punih pet godina na ukupno devet kontrola. Rezultati. Analiza rezultata pokazala je da ne postoje statistički značajne razlike između dve posmatrane grupe u odnosu na tok i dugotrajnost prisustva sekreta u srednjem uvu, kao ni na razvoj komplikacija i govora. Zaključak. Na osnovu rezultata koje smo dobili možemo da zaključimo da ne postoji veliki benefit u ranoj inserciji ventilacionih cevčica kod dece sa rascepom nepca, te je naša preporuka redovno praćenje deteta i konzervativna terapija po potrebi, a insercija ventilacionih cevčica onda kada hirurg na osnovu svog iskustva i individualnog nalaza ispitanika to smatra neophodnim.