Intraoperativna tkivna ekspanzija kao alternativni pristup u rešavanju sindaktilija šake kod dece bez primene kožnih transplantata - Kravljanac, Djordje; Simic, Radoje; Milovic, Ivan (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod/Cilj. U rešavanju sindaktilije šake kod dece u proteklih 200 godina primenjivan je veliki broj hirurških tehnika. Cilj rada je bila procena ishoda lečenja kongenitalne sindaktilije šake primenom tehnike privremene tkivne ekspanzije i lokalnih režnjeva bez upotrebe kožnih transplantata. Metode. Studijom su obuhvaćena deca sa urođenom sindaktilijom šake koja su u periodu 2009–2015. operativno lečena primenom tehnike privremene ekspanzije kože sa dorzalne strane šake i lokalnih režnjeva bez upotrebe kožnih transplantata. Sve operacije su urađene u opštoj anesteziji. Funkcionalni ishod lečenja određivan je prema Weberovoj deskriptivnoj metodi kao dobar, zadovoljavajući i loš. Svi bolesnici su ispitivani radi dijagnostikovanja udruženih anomalija. Rezultati. Ukupno 26 dece (20 dečaka i 6 devojčica), uzrasta od šest meseci do šest godina (srednji uzrast 23 meseca), operisano je opisanom tehnikom. Dvadeset bolesnika imalo je potpunu, a šest nepotpunu sindaktiliju šake. Najčešće su bili zahvaćeni treći i četvrti prst. Udružne anomalije su otkrivene kod devet bolesnika. Period praćenja trajao je od jedne do pet godina, u proseku 2,6 godina. Funkcionalni ishod lečenja bio je dobar kod 20 bolesnika, zadovoljavajući kod pet i loš kod jednog deteta. Zaključak. Hirurška tehnika privremene ekspanzije kože dorzalne strane šake sa lokalnim režnjevima bez upotrebe kožnih transplantata predstavlja efikasnu metodu za rešavanje urođene sindiktilije šake, sa dobrim funkcionalnim i estetskim rezultatima. Prednost ove tehnike su vremenski kraća operacija i izbegavanje komplikacija kao što su pojava maljavosti, hiperpigmentacije kože i hipertrofičnih ožiljaka.