Maligni fibrozni histiocitom desne natkolenice - Pavlovic, Mladen; Milošević, Bojan; Radovanović, Dragče; Cvetković, Aleksandar; Trifunović, Bratislav; Čanović, Dragan; Mitrović, Slobodanka; Jovanović, Milan; Spasić, Marko; Vulović, Maja; Stojanović, Bojan; Jeremić, Dejan; et al. (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Maligni fibrozni histiocitom je pleomorfni sarkom visokog malignog potencijala koji se brzo širi. Karakteriše se širenjem lokalnom invazijom i ranom pojavom udaljenih metastaza. Najčešće lokalizacije su ekstremiteti, trup i retroperitoneum. S obzirom na redak preparat, nedovoljno jasnu etiologiju i mehanizme nastanka ove bolesti, kao i adekvatan patohistološki nalaz i intraoperativni prikaz, cilj ovog prikaza je bio da se ukaže na trenutna saznanja o ovoj bolesti, njenoj etiologiji, patohistološkim karakteristikama, diferencijalnoj dijagnozi i lečenju. Prikaz bolesnika. Prikazana je bolesnica, stara 56 godina, sa tumorom desne natkolenice koji se klinički prezentovao kao inkapsulirani hematom. Kompjuterizo-vanom tomografijom utvrđeno je da se radilo o intramuskularnom tumoru koji se komprimovao u okolne strukture. Ex tempore biopsija je ukazala na maligni potencijal tumora. Urađena je široka i radikalna ekscizija promene, a definitivni patohistološki nalaz pokazao je da se radilo o malignom fibroznom histiocitomu. Zaključak. Maligni fibrozni histiocitom predstavlja najčešći tip sarkoma mekih tkiva kod odraslih. Često je lokalizovan na donjim ekstremitetima. Svaki brzorastući tumefakt mekih tkiva donjih ekstremiteta, koji na snimku kompjuterizovane tomografije podseća na inkapsulirani hematom sa zonama nekroze, treba da pobudi sumnju na maligni fibrozni histiocitom.