Kolorektalni karcinom: procena sistemskih vrednosti interleukina-1 i interleukina-33 kod bolesnika sa i bez trombocitoze - Jocić, Miodrag; Gajović, Nevena; Jurišević, Milena; Jovanović, Marina; Zdravković, Nataša; Arsenijević, Nebojša; Vuković Dejanović, Vesna; Marić, Veljko; Milev, Boško; Jovanović, Milan (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Reaktivna trombocitoza, kao paraneoplastični sindrom, često se sreće kod obolelih od karcinoma. Različiti humoralni faktori i citokini povezani sa tumorom doprinose povećanom stvaranju trombocita. Međutim, tačna uloga ovih citokina u patogenezi trombocitoze nije potpuno jasna. Cilј studije je bio da se analiziraju sistemske vrednosti citokina i kliničko-patološke karakteristike kod obolelih od kolorektalnog karcinoma (CRC) sa i bez trombocitoze. Metode. U istraživanje je bilo uklјučeno 59 bolesnika sa CRC, podelјenih u dve grupe u zavisnosti od broja trombocita. Analizirani su podaci o: starosti, polu, veličini tumora, lokalizaciji, metastazama, invaziji krvnih ili limfnih sudova, nuklearnomgradusu, stepenu histološke diferencijacije, tumor, nodus, metastaza (TNM) stadijumu i serumskim koncentracijama citokina [interleukina (IL)-1, IL-33, IL-12, IL-17 i interferona (IFN)-γ] kod obe grupe ispitanika. Rezultati. Oboleli od CRC sa trombocitozom imali su značajno veći nuklearni gradus karcinoma (p = 0,002); veći procenat detektabilnih metastatskih lezija u jetri (p = 0,002), plućima (p = 0,001), karcinomatoza peritoneuma (p = 0,001), detektibilnih invazija krvnih (p = 0,012) i limfnih sudova (p = 0,010). Takođe, kod obolelih od CRC sa trombocitozom zabeležene su veće koncentracije tumorskih markera [alfafetoproteina (AFP), karcinoembrionalnog antigena (CEA) i karcinomskog antigena 19-9 (CA 19-9)] i serumskih vrednosti IL-1 i IL-33. IL-1/IL-12 (p = 0,016), IL-1/IFN-γ (p = 0,007), IL-1/IL-17 (p = 0,006), IL-33/IL-12 (p = 0,001), IL-33/IFN-γ (p = 0,001), IL-33/IL-17 (p = 0,002), and IL-33/IL-1 (p = 0,006) odnosi bili su značajno veći kod obolelih od CRC sa trombocitozom u odnosu na obolele od CRC bez trombocitoze. Analiza Receiver Operating Characteristic (ROC) krivulje pokazuje da se IL-1 (AUC = 0,718; 95% Cl: 0,567–0,868); osetlјivost 69,2%, specifičnost 62,9% i IL-33 (AUC = 0,763; 95% Cl: 0,614–0,911); osetlјivost 84,6%, specifičnost 65,7%, mogu koristiti kao potencijalni markeri paraneoplastične trombocitoze kod obolelih od CRC. Zaključak. IL-1 i IL-33 značajno koreliraju sa brojem trombocita kod bolesnika sa agresivnijom formom kolorektalnog karcinoma.
Keywords: kolorektalne neoplazme; trombocitoza; citokini; interleukini.