Aesthetic components of index of orthodontic treatment need in Serbian adolescents - Ilić, Jana; Daković, Dragana; Lekić, Margareta; Lemić, Tatjana; Čutović, Tatjana (Vojnosanitetski pregled, 2021)
Uvod/Cilj. Najveći motivacioni faktor za preduzimanje ortodontske terapije je loša dentalna estetika, nastala kao posledica okluzalne nepravilnosti. Cilj rada bio je da se odredi potreba za ortodontskom terapijom na osnovu estetske komponente Indeksa potrebe za ortodontskom terapijom (IOTN), da se uporedi stepen estetske komponente IOTN-a i subjektivne percepcije ispitanika o njegovoj dentalnoj estetici, kao i da se uporedi evaluacija estetske komponente IOTN ispitanika u odnosu na terapeuta. Metode. Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 316 učenika, uzrasta 15–19 godina koji pre istraživanja nisu bili ortodontski lečeni. Na osnovu IOTN izvršena je procena potrebe za ortodontskom terapijom. Indeks IOTN sastoji se iz dve komponente, dentalne i estetske. Estetska komponenta indeksa zabeležena je od strane terapeuta, specijaliste ortopedije vilica, kao i od samog ispitanika. Rezultati. Prema ocenama ispitanika potreba za ortodontskom terapijom bila je prisutna kod 0.38% ispitanika muškog pola, i 2% ispitanika ženskog pola. Prema ocenama terapeuta, potreba za ortodontskom terapijom bila je prisutna kod 7.52% ispitanika muškog pola i 8% ispitanika ženskog pola. Posmatrajući sve ispitanike, potreba za ortodontskom terapijom bila je prisutna kod 0.63% ispitanika, a prema mišljenju terapeuta potreba za ortodontskom terapijom bila je prisutna kod 7.59% ispitanika. Pomenuta razlika je bila statistički značajna. Zaključak. Dobijeni rezultati ukazuju na to da postoji značajna razlika u pogledu zahteva za estetiku zuba i potrebe za ortodonstskom terapijom između ispitanika i terapeuta. To može biti razlog za zabrinutost, jer pacijenti koji nisu svesni svoje ortodontske nepravilnosti, mogu ograničiti potrebu za daljim lečenjem.
Keywords: adolescenti; estetika, stomatološka; malokluzija; ortodoncija, korektivna