Bochdalek hernia in adults – A case report - Ivošević, Anita; Meta Jevtović, Ivana; Ćupurdija, Vojislav; Čekerevac, Ivan; Radunović, Aleksandar; Jovanović, Milan; Vulović, Maja; Spasić, Marko; Petrovic, Marina D (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Kongenitalna dijafragmalna hernija je najčešća intratorakalna, ekstrakardijalna anomalija ploda povezana sa značajnom stopom morbiditeta i mortaliteta. Obuhvata brojne urođene defekte, čije su glavno obeležje abnormalnosti u razvoju dijafragme. Najčešći oblik urođene dijafragmalne hernije je posterolateralna ili Bochdalekova hernija. Asimptomatska Bochdalekova hernija kod odraslih je raritet. Prikaz slučaja. Pacijentkinja starosti 68 godina se javila u Kliniku za pulmologiju zbog gušenja, kašlja i malaksalosti. Na radiografiji pluća i srca uočena je  infiltrativna senka desno parakardijalno. Urađeno bronhološko ispitivanje (desno ušće bronha za donji režanj stenozirano usled ekstramuralne kompresije). CT nalazom dominira velika zadnja desna dijafragmalna hernija čija kilna vreća dopire do nivoa karine i razmiče principalne bronhe. U kilnoj vreći se nalazi želudac, duodenum i deo proksimalnih jejunalnih vijuga, kao i veća količina omentalnog i mezenterijalnog masnog tkiva. Radiografija gastroduodenuma (ulazak jednjaka u kardiju je u nivou desnog principalnog bronha. Želudac se većim delom  nalazi u grudnom košu (kardija, gornja polovina korpusa-do niova desnog principalnog bronha). Zaključak: Bochdalekova hernija kod odraslih je redak klinički entitet. Kompijuterizovana tomografija predstavlja zlatni standard za postavljanje dijagnoze Bochdalekove hernije.Ključne reči: Bochdalek, dijafragma, hernija.
Keywords: hernias, diaphragmatic, congenital; diagnosis; thoracic surgical procedures; digestive system surgical procedures; adults; treatment outocme.