Benigni tumori srca: miksom desne pretkomore - Hinić, Saša; Šarić, Jelena; Milojević, Predrag; Gavrilović, Jelena; Durmić, Tijana; Ninković, Nebojša; Milovanović, Branislav; Djoković, Aleksandra; Mićović, Slobodan; Tomović, Milosav; Zdravković, Marija (Vojnosanitetski pregled, 2020)
Uvod. Miksomi su najčešći primarni benigni tumori srca. Najčešće su lokalizovani u levoj pretkomori koja prima krv bogatu kiseonikom iz pluća. U najvećem broju slučajeva sreću se kod osoba ženskog pola starosti od 40 do 60 godina. Simptomi se mogu pojaviti u svakom trenutku, ali su ovi tumori vrlo često asimptomatski ili oligosimptomatski tokom dužeg vremenskog perioda. Klinička slika zavisi od položaja tela i posledica je pritiska koji tumor vrši na srčane šupljine, embolizacije ili prisustva generalnih simptoma. Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike i vizualizacijom tumora pomoću neinvazivnih i invazivnih dijagnostičkih procedura. Ekstenzivno hiruško uklanjanje je terapija izbora uz minimalnu stopu smrtnih ishoda. Dugotrajno kliničko praćenje je neophodno. Prikaz bolesnika. Prikazan je mušakrac star 62 godine, koji je 15 dana ranije imao povremeni osećaj kratkoće daha, vrtoglavice i lupanja srca. Dijagnoza miksoma desne pretkomore postavljena mu je na osnovu ehokardiografskog pregleda i tumor je hitno operativno uklonjen u našoj ustanovi. Tokom višegodišnjeg praćenja bolesnika nije uočen recidiv. Zaključak. Ovo je slučaj atipične lokalizacije  miksoma u desnoj pretkomori. Bez obzira na to da li je intrakardijalna masa benignog ili malignog porekla, u cilju sprečavnja komplikacija neophodno je rano hiruško uklanjanje.
Keywords: miksom; srce, naoplazme; dijagnoza; ehokardiografija; ehokardiografija, transezofagusna; histološke tehnike; hirurgija, kardijalna, procedure; lečenje, ishod.