Pemfigoid mukozne membrane - Jocić, Ivana; Daković, Dragana; Kandolf Sekulović, Lidija; Novaković, Ljubomir; Mijušković, Željko (Vojnosanitetski pregled, 2023)
Uvod. Pemfigoid mukozne membrane (PMM) je retka autoimunska, hronična inflamacijska bolest, koja utiče na sluzokože, najčešće očiju i usta, sa ili bez promena na koži. To je složena bolest sa nekoliko komplikacija, koje uključuju ožiljke, posebno na sluzokoži konjunktiva, što može dovesti do gubitka vida. Prikaz bolesnika. Prikazana su četiri bolesnika (dva muškarca i dve žene) sa PMM. Kod svih bolesnika bolest se javila u osmoj deceniji života. Dijagnoza je potvrđena na osnovu kliničke slike, histološkog nalaza, analiza drektne i indirektne imunofluorescence, indirektne split-skin tehnike i testa – enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Većina lezija nalazila se na desnima i sluzokoži obraza, a kod jednog bolesnika bio je zahvaćen grkljan i postojala je lezija na pupku. Oči nisu bile zahvaćene i nisu primećene promene sumnjive na malignitet. Kod dva bolesnika testovima direktne imunofluoroescence otkriveno je kontinuirano linearno taloženje IgG u zoni bazalne membrane i oni su lečeni oralnim nikotianimidima i tetraciklin hidrohloridom. Kod dva bolesnika otkrili smo linearno nataložene IgG zajedno sa IgA i oni su lečeni metilprednizolonom. Kod svih bolesnika je ostvarena potpuna remisija. Zaključak. Za dugoročnu kontrolu bolesti i smanjenje komplikacija povezanih sa PMM neophodni su rana dijagnoza i multidisciplinarni pristup u lečenju obolelih.